на живо

"Пирин" се вслуша във феновете, отмени контролата с ФК Скопие

Заради обтегнатите отношения между България и Северна Македония

Контролната среща на "Пирин" Благоевград с ФК Скопие, която беше насроченa за утре, е отменена. Клубното ръководство взе решение да откаже мача заради протестна декларация на феновете.

Причината за нея са обтегнатите отношения между България и Северна Македония. Нагнетяваната омраза ексалира в побоя над секретаря на българския клуб в Охрид - Християн Пендиков.

"Уважаемо ръководство, за нас е недопустимо да играем приятелски мач с ФК Скопие с оглед последните събития в РСМ. Ширещата се омраза към България, българщината и хората с българско самосъзнание там трябва да има своите последици. Нашите братя на запад от нас трябва да разберат, че България и българите не са техен враг. Подмолното и лицемерно държание на граждани и институции в РСМ обаче трябва да бъде санкционирано. За това ние, феновете на „Пирин”, заставаме зад българите в РСМ в знак на солидарност и оглед на репресията, на която са подложени, настояваме за анулиране на контролния мач. Вето, санкции и пълен игнор, докато не се научат да ни уважават. Да живее България и само „Пирин”!, написаха привържениците на "орлетата".

Феновете на "Пирин" изразиха възмущението си от случилото се с Пендиков в друга декларация, в която призоваха да се предприемат мерки за опазване живота и здравето на българите и защита на българщината в РС Македония.

„Българи, ние, феновете на „Пирин”, изразяваме нашето възмущение и гняв във връзката със случая с пребитото българско момче в Охрид тази нощ. Ние като българи от Пиринска Македония не можем да седим безучастни и да гледаме безропотно това, което се случва в западната ни съседка вече над 70 години! Призоваваме българската държава да предприеме всички мерки за опазване живота и здравето на всички българи и защита на българщината в РСМ. Народът е казал: „Който сее ветрове, ще жъне бури”, а великият Иван Михайлов: „Македония без българи огън да я гори! Да живее България! “, се казва в декларацията на фенклуба.