на живо

Полицията преди дербито: Трудно хващаме ракетите. Трябва съвест у феновете

Установено е откъде са вкарани скритите ракети от предишния мач

Полицията преди дербито: Трудно хващаме ракетите. Трябва съвест у феновете

Откриването на ракетите, с които агитките на ЦСКА и Левски се обстрелхава на предишното дерби е много трудно, а от столичната полиция разчитат и на съвестта на присъстващите на стадиона, за да не се стигне до нови инциденти. 

Това заявиха от СДВР на традиционния брифинг, на който разкриха как ще охраняват мача между ЦСКА и Левски в събота (27 април). 

"Господ ни пазеше и нямаше сериозни инциденти. Устройствата, от които се изстрелват, са на половината от една флашка, самите ракети са колкото кост на малкия пръст. Това е изключително трудно да бъде хванато, ако я няма съвестта у феновете и не разберат, че там са нашите деца, вашите деца и от това зависи бъдещето на един човек.", каза началник сектор "Масови мероприятие" към СДВР Иван Георгиев. 

Подобни ракети, използвани на предишното дерби, не са в свободна продажба у нас. 

Снимка: Lap.bg

"Няма как това нещо да бъде хванато през КПП-тата, възможно е да са били на стадиона. Гадаем в момента. Самите ракети и устройства са изключително малки. В България са без свободен достъп, но могат да бъдат купени от съседни страни. Контролът у нас е засилен към тези устройства, защото са опасни. Тяхното внасяне е изключително лесно, въпреки че е щателна проверката"

Снимка: Калоян Кюркчиев

Ясно е, че показаните преди предния мач скрити пиротехнически средства, са вкарани на стадиона два дни преди мача, привечер, през вход 26, който извежда в близост до сектор "А". Извършителите са четирима, които влизат, крият ракетите и излизат необезпокоявани. 

Задържаните след мача са 28, като 6 от тях са получили забрана да посещават спортни събития през следващата година. 

В момента от СДВР вече наблюдават стадиона, ако има пропуски от частните охранителни фирми, наети да охранява мача.