на живо

Преди ЦСКА - Левски: Съдиите говориха, но скучно (ВИДЕО)

Реферите ни нямали профили в социални мрежи заради атаки срещу близките им

 

Безпрецедентен ход на БФС - цялата съдийска бригада, която ще ръководи вечното дерби ЦСКА - Левски в събота, даде пресконференция. Отговорите на реферите обаче не съдържаха конкретика, а бяха изпълнени с клишета и сух протокол.

Изявата пред медиите беше организирана по инициатива на новия председател на Съдийската комисия Давид Борбалан. Тя дойде дни след двубоя между Левски и Лудогорец, заради който "сините" изразиха остри претенции към отсъжданията на главния рефер Георги Гинчев и асистентите му от ВАР. От клуба призоваха БФС да назначава арбитри от чужбина за важните мачове.

Самият Борбалан, който също говори пред репортерите, отхвърли подобна възможност. Той изрази намерение да дава път на родните арбитри. Испанецът се похвали, че авторитетните наряди - например в Шампионската лига - показват високото ниво и развитие на цялата гилдия.

Преди това пред камерите застанаха главният съдия на предстоящото вечно дерби Радослав Гидженов, асистентите Мартин Маргаритов и Диян Вълков, четвъртият съдия Никола Попов, както и ВАР и АВАР арбитрите Ивайло Стоянов, Георги Кабаков и Георги Тодоров.

Повечето въпроси бяха отправени към Гидженов и Кабаков, а понякога думата взимаше и Стоянов. Всички те категорично отрекоха да са подлагани на натиск и грешките им да са плод на преднамереност. Никой от тях не пожела да коментира конкретни ситуации - например от срещата на "Георги Аспарухов" в неделя, когато Кабаков отново отговаряше за ВАР.

"Не е в моята компетенция да отговоря дали е редно да съм на ВАР в два поредни мача на Левски. Съдиите са професионалисти и когато получат наряд, трябва да си свършат работата. Опитваме да следваме инструкциите на ФИФА и УЕФА", обясни Кабаков.

"Всеки съдия излиза на терена с мисълта да се справи по най-добрия начин и да не се стига до грешки. Ако се намеси ВАР, значи е допуснал грешка. Има редица футболни федерации, които не са имплементирали тази система по обективни и субективни причини. ВАР е застраховка за грешки. Когато си ВАР, знаеш, че нямаш застраховка и отговорността е голяма. Не само да се намесиш в ситуация, но и да не се намесиш в ситуация, в която не трябва да се месиш, защото следваш протокола. Ние сме съдии, които носим ФИФА значка, под мониторинг сме".