на живо

Премиерът: Футболът ни върви надолу, трябва промяна (ВИДЕО)

Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност, заяви Николай Денков

Премиерът: Футболът ни върви надолу, трябва промяна (ВИДЕО)
 

Футболът ни върви надолу, БФС носи отговорност и трябва промяна. Мнението е на премиера Николай Денков, който коментира случващото се в най-популярния ни спорт заради скандала около провеждането на евроквалификацията срещу Унгария.

Според него протестите срещу БФС, чийто президент в момента е Борислав Михайлов, имат основания.

Денков подчерта, че се изказва като гражданин, тъй като държавата не може да се меси в работата на спортните федерации. Ако си позволи да го направи, те биват изключвани от международните.

Снимка: БТА

"Няма да пропусна да отбележа, че до тази ситуация се стига, защото българският футбол през последните години върви упорито и устойчиво надолу. Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност за това. Протестите имат основание, трябва да се промени нещо."

"Държавата няма право да се намеси пряко във федерациите, но аз, като гражданин, бих казал, че имам право, когато виждам, че една система не върви добре, да поставя въпроса, че трябва да се търси промяна.", каза Денков пред журналисти в Министерския съвет.

По отношението на организацията на мача с Унгария министър председателят заяви, че тя тече изцяло чрез кореспонденция между БФС и УЕФА.

"Държавата няма преки права да се включва в този процес - тук или там трябва да се случи мачът. БФС и УЕФА са стигнали до решение, ние трябва да им помогнем да го реализират", каза той.

Вече има работна група между МВР, СДВР и БФС, която обсъжда всички мерки, защото макар че няма да има зрители на стадиона, е възможно да има напрежение около съоръжението. Денков съобщи, че МВР ще даде утре (сряда) брифинг по темата.