на живо

Приеха оставката на Петров, чакат се предложения за нов селекционер

Обявиха и календара за новия сезон

Изпълнителният комитет към БФС прие оставката на Ясен Петров. Георги Иванов-Гонзо ще води националите в следващите два мача, а новият селекционер ще бъде избран на следващото заседание, пише в съобщението на сайта на централата.

"Изпълнителният комитет също така прие проектите на нормативните документи за сезон 2022/2023 г., в това число Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник.

Гласувани бяха листите на делегатите и съдийските наблюдатели за сезон 2022/2023 г., както и промените в съставите на постоянните комисии към БФС.

По предложение на председателя на СК Виктор Кашай, нарядите на съдиите в Първа професионална лига ще се определят лично от него, заместник-председателят Георги Ринг ще носи отговорност за VAR-назначенията, Георги Йорданов – за реферите във Втора професионална лига, а Костадин Гергинов – за съдийските наблюдатели.

Снимка: Lap.bg

Увеличени бяха и съдийските такси, като главният съдия в ППЛ ще получава по 1300 лв., асистентите му по 950 лв., а VAR арбитърът – 650 лв. на мач.

Членовете на ИК бяха запознати с проекта за спортен календар за предстоящия сезон, съобразен с провеждането на световното първенство в Катар. След продължителни консултации с клубовете се взе решение надпреварата в ППЛ да стартира в уикенда 8-11 юли, а във ВПЛ – 15-18 юли. Есенният дял на професионалния ни футбол ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за Купата на България. Шампионатите в ППЛ и ВПЛ ще се подновят в уикенда 10-13 февруари 2023 г. и ще завърши между 2 и 5 юни. Баражите и в двете дивизии ще се проведат между 8 и 11 юни.

По лична инициатива на президента Борислав Михайлов бе прието предложението за сформиране на Обществен съвет с участието на заслужили футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др., които ще бъдат поканени с цел подпомагане дейността на президента и Изпълнителния комитет", пише още в съобщението.

Ясен Петров подаде оставка след унизителната загуба с 2:5 от Грузия в Лигата на нациите. 53-годишният Петров пое националния отбор през януари 2021-а. Оттогава записа 17 мача начело, от които спечели 3, при 5 равенства и 9 загуби.

На "лъвовете" предстоят гостувания на Грузия и Гибралтар в Лигата на нациите.