на живо

Сър Боби Чарлтън за Гунди: Майстор, който не се нуждаеше от учител

На 11 декември ще се навършат 55 години от един от най-великите голове в историята на българския футбол

Сър Боби Чарлтън за Гунди: Майстор, който не се нуждаеше от учител
 

На 11 декември ще се навършат 55 години от един от най-великите голове в историята на българския футбол. През 1968 г. на "Уембли" Георги Аспарухов-Гунди се разписва в двубой срещу актуалния световен шампион Англия, а голът му става хит в целия футболен свят.

Аспарухов минава като на парад пред защитата на "Трите лъва" и отбелязва страхотно попадение, което все още англичаните си спомнят.

Приятелският двубой на "Уембли" завършва 1:1, а след неговия край целият отбор на англичаните поздравява Гунди, в това число и носителят на "Златната топка" за 1966 г. сър Боби Чарлтън.

"Футболисти като Аспарухов не се раждат често. Той беше вдъхновение за своя отбор. Вероятно ще трябва още дълго да чакате, за да се появи талант като него. Спомням си и сега мачът ни на "Уембли" през 68-ма. Сър Алф Рамзи ни беше казал, че българите ще играят доста защитно и че единственият играч, с който трябва да внимаваме, защото е изключителен, е Аспарухов.

И ние доста внимавахме, но не достатъчно... При посещенията ми в България ме впечатли, че хората, които срещах, където и да е било, винаги говореха за Аспарухов с голяма любов, всички го изтъкваха като чудесен пример за младите играчи.

Мисля, че това е прекрасно.

Той беше голям играч не само заради своето умение, но и заради своята нагласа и отношение към играта. Аспарухов беше един от онези родени майстори, които никога не са се нуждаели от учители.

Има такива изключения и се броят на пръсти", ще каже години по-късно напусналият ни вчера на 86-годишна възраст Боби Чарлтън.

За националния отбор на България легендата на Левски има 50 мача и 19 гола.