на живо

"Единственият" - светът се сбогуба с Боби Чарлтън (ВИДЕО)

Шампион и извън терена, тъжат футболисти и фенове

 

"Единственият" е заглавието на The Sun, "Един от най-великите на всички времена" пише The Mirror.... Англия скърби, а футболният свят се сбогува със сър Боби Чарлтън - най-великият английски футболист на всички времена. Един от само деветте в историята на футбола, спечелили световно първенство, Шампионската лига и "Златната топка" почина на 86 години.

Снимка: БГНЕС

"Без блясъка на Боби Чарлтън Англия нямаше да има този уникален трофей в своята витрина. Без блясъка на Боби Чарлтън Манчестър Юнайтед нямаше да бъде великата, легендарна институция, която е днес. Той без съмнение е най-влиятелният и важен футболист в историята на играта в тази страна, велика фигура както за клуба, така и за Англия", допълват още колегите от The Mirror.

Снимка: БГНЕС

"Един от истинските велики, сър Боби Чарлтън, почина. Никога няма да го забравим, както и целият футбол", написа Джеф Хърст - последният оцелял член на английския отбор, спечелил Мондиал'66.

"Сър Боби беше герой за милиони, не само в Манчестър и Обединеното кралство, но и навсякъде, където се играе футбол. Спортен дух, почтеност, изключителни футболни качества. Сър Боби винаги ще бъде запомнен като гигант на този мач", гласи съобщението от "Олд Трафорд". За "червените дяволи" той изигра 758 мача.

"Почивай в мир, скъпи сър Боби Чарлтън. Един от най-добрите за всички времена", отдаде почит с трогателно съобщение в Instagram Ерик Кантона.

Снимка: БГНЕС

Гари Невил написа: "Най-великият футболист на Англия и най-великият посланик на Манчестър Юнайтед. Шампион на и извън терена".

Гари Линекер също е в траур. "Наистина прекрасен футболист и невероятен мъж. Най-добрият играч на Англия. Той може вече да не е с нас, но ще има футболно безсмъртие".

Снимка: БГНЕС

Съболезнования изпратиха и десетки футболни клубове.

През януари 2011 г. сър Чарлтън беше избран за четвъртия най-велик играч на Юнайтед след Райън Гигс, Ерик Кантона и Джордж Бест. По времето, когато се оттегля от националния отбор през 1970 г., е играчът с най-много мачове за Англия (106).

Снимка: БГНЕС

Боби Чарлтън е и един от оцелелите след "мюнхенската трагедия".

Става въпрос за самолетната катастрофа на 6 февруари 1958 г., когато футболисти на Манчестър Юнайтед се връщат от Белград след мач с Цървена звезда.

Снимка: БГНЕС

Самолетът с отбора каца в Мюнхен за зареждане с гориво, а инцидентът става при третия опит за излитане заради хлъзгава писта. Осем футболисти са сред загиналите: Роджър Бърн (28 г.), Еди Коулман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22) и Дънкан Едуардс (21).

Снимка: БГНЕС

Двама треньори - Том Къри и Бърт Уейли, както и клубният секретар Уолтър Крикмър също губят животите си. Няколко дни по-късно умира и първият помощник-капитан на самолета.

Снимка: БГНЕС