на живо

Шагоян: Шансовете за титла на ЦСКА са големи

Исках да играя в Италия, но с "червените" правя крачка напред, вярва арменското крило

Арменският футболист на ЦСКА Жираир Шагоян говори за предаването "Код Спорт" по RING. Минал през всички национални формации на своята страна, днес той е неизменна част от представителния тим на бившата съветска република. Треньорът на "армейците" Саша Илич бавно го налага, защото му е нужна адаптация, но талантът е видимо налице.

"Получавал съм и други оферти. Миналата година дойде предложение от Италия, беше много добро. Възникна обаче проблем и не успях да замина, макар че много, много исках. Моето желание е някога да играя в Италия. Последва предложение от Русия, но аз не желая да отида там, не е моментът да заиграя в Русия. И днес продължавам да мисля, че направих правилен избор. Целта ми на този етап е да се установя в Европа. И смятам, че преминавайки в ЦСКА, правя голяма крачка напред и ми се открива възможност за пробив към топ отборите на Европа. Убеден съм, че правилното решение беше да дойда в ЦСКА, вместо да отида в Русия", споделя крилото.

Какво знае за българския футбол? "Знам за Димитър Бербатов, че е голям футболист с много впечатляващи постижения. А иначе имах информация за елитните софийски клубове и за "Лудогорец", че те са топ отборите в България. Много често следях техните срещи. Разбира се, мога да спомена и Христо Стоичков, но не съм гледал неговата игра, понеже тогава съм бил доста малък, но той е световна легенда. Печелил е "Златната топка".

Шагоян не крие, че най-голямата цел на ЦСКА е да стане шампион. "Реално надпреварата тепърва започва. Тази година тимът се представя много добре и шансовете за шампионска титла са големи. Но предстоят още много срещи, в началото на шампионата сме, на дневен ред е решаващият втори полусезон. Като се вземе предвид добрата ни позиция, няма как да не се постараем да ликуваме на върха. Трябва да запазим добрия ритъм от края на сезона и през пролетта, когато са мачовете на истината. Ще домакинстваме на важни битки и не трябва да правим грешки. Първенството е дълго и този път вярваме, че наистина не се знае как ще се развият срещите. Трябва да сме много внимателни, защото дори само една грешка може да пропилее всичко постигнатото до тук".

Според Жираир на финала на световното в Катар ще се срещнат Бразилия и Франция. "Що се отнася до футболистите, мнозина се представят отлично. Не знам кои биха отличили до края, но ми се струва, че това може да е Мбапе, тъй като Франция е световен шампион, който има много силен тим. Дори и да не стигне до финал, Мбапе вече впечатли като в първите два мача показа супер класа, не само защото вкара три гола".


Повече от света на българския и на световния спорт, както и ексклузивно спортно съдържание – на новия сайт btvsport.bg, както и в спортния подкаст „За спорта без клишета“.