на живо

Скандали в "Левски", дълговете минаха 30 млн. лв. (ВИДЕО)

Стоилов: Не ходя щастлив на "Герена". Ивков: Феновете са подведени, че всичко е розово

Скандали и разнобой в ръководството на "Левски", докато дълговете на клуба продължават да набъбват и вече надхвърлят 30 млн. лв. Тази мрачна картина се очерта от срещата между треньора Станимир Стоилов, изпълнителния директор Ивайло Ивков и сдружението "Левски на левскарите". Запис от техните изказвания беше разпространен в социалните мрежи. 

Стоилов разкрива, че от 4-5 месеца не ходи щастлив на "Герена". "Изключително неприятни взаимоотношения със спонсора, безсмислени спорове в последните месеци. Аз нося цялата отговорност чисто спортно-технически. Аз обичам диктатурата в един футболен клуб. Изпълнителният директор си носи отговорността за финансите, а аз - за спортно-техническата част. Напоследък има изключително много разминаване и скандали. Тези неща трябва да бъдат изчистен", заяви Стоилов.

"Ако клубът продължи да съществува в икономичен режим, ще трябва повече време, за да можем да изглеждаме като фаворит в първенството. Лично моето желание да продължим да се развиваме като игрови стил, но като виждам другите проблеми смятам, че първо трябва да решим по-важните от тях и евентуално тогава да мислим за по-добро финансиране, а сега да продължим с икономичния режим за трансфери и заплати".

"Мога да обещая, че ще дадем всичко от себе си - аз и отборът, за да върнем "Левски" там, където му е мястото, а именно в борбата за титлата, най-късно до другото лято. Но трябва да си обещаем да стабилизираме клуба от финансова гледна точка. Защото ако няма такива битка, моето присъствие се обезсмисля. Под никаква форма няма нужда да бъда в "Левски" и да живуркам. Оставам заради привържениците, за да гарантираме честността в управлението на клуба и да се опитаме да намерим решение на най-големия проблем - финансовите задължения към българските институции. В момента, в който го направим, моят ангажимент приключва. Оттам ще мисля какво ще правя", добави той.

Стоилов смята, че с правилна работа и надграждане с още 2-3 нови попълнения "Левски", въпреки всички финансови проблеми, може да се превърне в кандидат за титлата още през следващия сезон.  

"Ако продължим да работим с този отбор и да надградим с 2-3 играчи и най-вече променя тяхното мислене и помнене, догодина "Левски" ще е реален конкурент за шампионската титла. Ако не е реален конкурент, не виждам с какво ще е нужно за моето присъствие в клуб. Нашите футболисти се стараят изключително много, дават всичко от себе си като физика и като желание. Искам да дадат повече като мислене, което им е огромният проблем. Но ако не кажем цялата истина за състоянието на "Левски", не очаквам нищо добро", категоричен е специалистът.

Председателят на Сдружението Димитър Костадинов разкри за две срещи за последните по-малко от три месеца с основния спонсор Мило Борисов, представители на когото от миналата година се занимават с оперативното управление на клуба с договор за 5 години. На първата среща в края на август са изнесени тревожни данни за финансовото състояние на "Левски" за общи задължения от над 30 милиона лева, над 11 милиона от които са към НАП, а сумата на общите дългове към фирми на бившия собственик Васил Божков е около 16 милиона лева.  Костадинов не скри, че е бил сериозно учуден и от факта, че Борисов няма план за излизане от тежката финансова ситуация.

"Имам принципни различия, не гледаме в една посока със собственика (Наско Сираков), с генералния спонсор и с колегите от Управителния съвет и от Надзорния съвет. Схемата е сбъркана изначално. Нарекох я шизофренна. Считам, че има конфликт на интереси в това да си спонсор, партньор и да искаш да управляваш. Скоро аз няма да виждам смисъл от моето присъствие на "Герена", ако това продължи така", заяви изпълнителният директор Ивайло Ивков.

Той е категоричен, че "Левски" е в тежко финансово състояние, а феновете са подведени, че ситуацията се подобрява. "Масово хората считат, че в "Левски" вече всичко е розово, всичко е ОК. Бяха направени такива внушения, но това не е така", каза Ивков, който обясни, че разходите на клуба са в размер на 1 милион лева на месец.

Той допълни, че през годината са погасени над 4 милиона лева стари задължения - основно към бивши играчи, към старши треньора Петър Хубчев и неговия екип и към доставчици, но това е твърде малко в борбата за финансовото стабилизиране на клуба. Ивков каза още, че потенциалният инвеститор "Юнайтед груп" не е загубил интерес към Левски.

Икономистът и член на Надзорния съвет на клуба Петър Ганев разкри, че приходите за първите десет месеца от годината бележат сериозно увеличение от над 50 процента в сравнение с предишната година и възлизат на почти 15,388 милиона лева. Основната част от тях е осигурена от феновете. Около 4,5 милиона лева са влезли в клубната каса от продажба на билети, абонаментни карти, членски карти и дарителски кампании, а около 3,4 милиона лева - от продажби в клубния магазин. Приходите от спонсорство и реклама са около 2,9 милиона лева. От участието на отбора в евротурнирите и от изходящи трансфери пък са генерирани приходи от около 2,6 милиона лева.