на живо

Скандално: Пазарджик пръскал милиони за футбол и волейбол

Кое е по-належащо - огромни заплати на спортисти или събирането на боклука, попита новият кмет

Община Пазарджик е отделял колосални средства за футбол и волейбол. Волейболният Хебър спечели куп отличия у нас и участва в Шампионската лига, а футболният Хебър е част от елита под ръководството на Любослав Пенев. Само от началото на годината по сметките на двата частни клуба са преведени 5,5 милиона лева, разкри новият кмет Петър Куленски.

"Искаме да помагаме на спорта в Пазарджик и ще го правим, но според моментните финансови възможности на общината и без това да става за сметка на други дейности като комунални услуги, ток, транспорт", коментира Куленски.

"Да уточним нещо важно. Общината е спряла парите за спорт доста преди встъпването ми в длъжност. Тя е превеждала парите към клубовете доста под поетия финансов ангажимент. При срещата ми с ВК Хебър, която беше малко след балотажа на 5 ноември, научих, че състезатели и спортно-технически щаб не са получавали заплати след август месец.

Може би това е причината същите да искат да напуснат, но през септември и октомври знаете кой е бил кмет на община Пазарджик. Видях с очите си, че селекцията в същия клуб е била правена без предварително обезпечаване на финансирането на отбора. Това противоречи на схващанията ми как се бюджетира един клуб и как се поемат ангажименти към състезатели.

"В спорта на Пазарджик през годините се е надувал един огромен балон, който в средата на тази година е тръгнал да издиша, защото общината е започнала да се задъхва, а окончателно се е спукал с пълната абдикация и спиране на финансирането в началото на есента, т.е. в последните месеци от мандата на предишното ръководство".

Той съобщи, че Общината е имала ангажимент да отделя по 350 000 лв. на месец за волейбол и по 300 000 за футбол.

"От справката, която имам, 5,5 милиона лева са преведени от началото на годината до месец август за въпросните два частни клуба. Като човек, отдал целия си живот на спорта, искам да помагам на спорта, но кажете ми как ще стане това, като само за следващите 10 дни ние спешно трябва да разплатим 2,5 милиона лева, а по запорираните сметки на Общината има не повече от 100 000 лв. към момента.

Питам се кое е по-належащо – да се чистят улиците, да се събира боклука, да е светло или да дадем пари за заплати на професионални спортисти, които по някога са в размер на няколко десетки хиляди лева на месец", каза още Петър Куленски.