на живо

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: София гори, десетки ранени на протеста срещу БФС (ОБНОВЕНО)

Хвърчат бомби на "Орлов мост", фенове разбиха кола, жандармерията конфискува пистолет и ножове

Стотици футболни привърженици се стекоха по централните улици на София в безпрецедентен по рода си, обединителен протест срещу наглото управление на Българския футболен съюз, начело с президента на централата Борислав Михайлов.

Протестът се осъществява в деня, в който България приема Унгария в европейска квалификация пред празни трибуни на ст. "Васил Левски".

Празни, защото така избра ръководството на БФС, което се страхува именно от гласа на феновете, a те са категорични:

"Време е за промяна".

Запалянковци на ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Черно море, Пирин Благоевград и на други футболни клубове у нас, както и обикновени граждани, блокираха София в час пик. Охраняваха ги повече от 1600 полицаи, строени на служба от СДВР и събрани от всички краища на България.

Подобни невиждани мерки за сигурност и толкова многобройна охрана от страна на СДВР пък никога не са били нужни за опазването на реда, на което и да е друго спортно събитие, провеждано някога на територията не само на София, а на България.

Нещо повече.

Ръководството на БФС обаче не се задоволи само с тези 1600 униформени от СДВР, а поръча допълнителна охрана на празния Национален стадион на три частни фирми. Всяка една от тези частни охранителни фирми осигури около още 300 гардове общо.

НАЧАЛОТО: 17:00 часа

ЦСКА избра за свой сборен пункт ст. "Българска армия" в Борисовата градина. Ултрасите на Левски потеглиха традиционно от своята фен централа - на бул. "Тодор Александров". От Пловдив, в различно време и на различни локации около ул. "Гурко" и в непосредствена близост до "Орлов мост" се появиха симпатизанти на двата местни гранда - Ботев и Локомотив.

ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ...

По информация на bTV, при щателните проверки около сборните пунктове полицаи са иззели от запалянковци и на двата столични гранда опасни и животозастрашаващи предмети:

Пистолет, боксове, спрейове, палки, ножове, бомбички, маски за лице.

ПЪЛНА БЛОКАДА: 17:30 часа

Очакванията, че София ще бъде изцяло блокирана в най-натовареното време в работен ден, когато столичани се прибират от работа, се оправдаха. Половин час след началото на протестите в обсега около "Орлов мост" и по канала, в посока Цариградско шосе, просто нямаше минаване.

Полицията спря напълно движението.

Затруднено беше движението и около Ректората. Блокирани се оказаха за определен период от време кръстовището на бул. "Васил Левски" и това на бул. "Цар Освободител". Времено от СДВР затвориха преминаването по бул. "Цар Освободител" от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до бул. "Васил Левски" и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от "Орлов мост" до ул. "Граф Игнатиев".

Превозните средства пък бяха пренасочвани по обходни маршрути.

Автобусите, идващи от "Младост" и "Дружба" бяха отклонявани през кръговото кръстовище на телевизионната кула, алея "Яворов" и бул. "Драган Цанков". А тролейбусите, идващи от същата посока въртяха още на кръговото на 4-ти км.

ПЪРВИТЕ БОМБИЧКИ: 18:00 часа

Напрежението ескалира в момента, в който "сини" и "червени" приближиха ст. "Васил Левски" и бяха спрени на "Орлов мост". С възгласи: "БФС, оставка", феновете поискаха да продължат, но бяха спрени от полицията. Това провокира ултрасите, които извадиха бомбички и димки, с които атакуваха униформените, които светкавично се организираха, слагайки каски и вдигайки щитове срещу протестиращите.

ЖАНДАРМЕРИЯТА СРЕЩУ БОМБИТЕ И ПИРАТКИТЕ: 18:30 часа

Пред Националния стадион половин час преди официалния старт на евроквалификацията България - Унгария вече беше опасно.

Хвърчаха бомбички и пиратки от всички страни, коли на жандармерията препречваха пътя на стотиците фенове на Левски и ЦСКА, които ставаха все по-изнервени. Бурни освирквания по адрес на БФС, нецензурни реплики по адрес на президента Борислав Михайлов и неговите заместници се чуваха от всички страни.

ВОДНИТЕ ОРЪЖИЯ В ДЕЙСТВИЕ: 18:45 часа

Феновете разбиха кола, попаднаха на най-неподходящото място в най-неподходящото време.

Отломки от колата бяха хвърлени към полицаите със скандирания "Оставка, оставка."

Към униформените полетяха бутилки, предмети, а жандармерията включи в действие първото водно оръдие, за да укроти стотиците освирепели запалянковци. След минути на място пристигна и второ водно оръдие, което също беше пуснато в действие.

АРЕСТИ И РАНЕНИ: 19:00 часа

Ситуацията взе да излиза извън контрол малко преди 19:00 часа, когато полицията влезе в бой с част от феновете.

Последваха мигновени арести, както и ранени.

Центърът на София, на метри от ст. "Васил Левски" приличаше на бойно поле. Полицията разчистваше територията си, след като срещу нея привърженици мятаха каквото им попадне: включително изкъртени циментови кошчета за боклук.

ИЗВЪН КОНТРОЛ, КРЪВ И ХАОС: 19:10 часа

Въпреки цялата предварителна подготовка, въпреки обещанията, че ред в София ще има, въпреки внушителната бройка от 1600 полицаи, извикани в столицата от всички краища на България, всичко около ст. "Васил Левски" вече излезе от контрол, защото ВСИЧКИ, ВСИЧКИ фенове се сляха в едно. Трябва да уточним, че най-баталните сцени се случиха в епицентъра на струпването на ултрасите на ЦСКА.

Тук настъпи и краят на плана, че агитките ще бъдат държани от жандармерията на разстояние, на повече от 1 км. Нищо подобно. Десетки разбити коли, паднали под ударите на гнева и яростта на обезумелите футболни ултраси, десетки ранени, някои от тях - в много тежко състояние, които бяха откарани в спешните отделения на най-близките болници.

Грозни, брутални и невиждани по улиците на София сцени как полицаи бият фенове и как фенове налитат на бой на полицаи. Хаосът, нервите, паниката, те взеха връх, а наоколо се виждаха дори запалени кофи за боклук. Водните оръдия продължаха да работят срещу тълпата.

При агитката на Левски, която нямаше официално шествие, нещата изглеждаха малко по-спокойни. Там бой нямаше, нямаше и ранени, а само изпочупени предмети, обърнати кофи за боклук, но полицаите удържаха фронта.

ЛИНЕЙКИ И ПРЕБИТИ ХОРА: 19:15 часа

Четири линейки се опитваха да си проправят път към най-горещата точка на боевете - пред стадиона. Четирима тежко ранени чакаха да им бъде оказана първа помощ.

В същото време, гореше пожар, който нямаше кой да изгаси, а феновете започнаха да атакуват полицаите, с каквото им попадне, включително с камъни.

РАКЕТИ И РАНЕН ПОЛИЦАЙ: 19:30 часа

Ракети от избеснелите ултраси хвърчаха и към главите на журналистите, а наоколо приличаше на война. Изпотрошени до неузнаваемост автомобили и автобуси.

По информация на СДВР, значителна част от най-агресивните привърженици бяха изтласкани по "Гурко", а по информация на репортер на bTV, линейка, успяла да стигне до местопроизшествието откара към болница и ранен полицай.

Впоследствие стана ясно, че ранените униформени са множество.

Междувременно, още четири контейнера за боклук бяха запалени, а за да поддържат огъня, запалянковците хвърлиха в тях и собствените си шалчета - символ на любимите им отбори.

Металните колчета, които по принцип служат да обезопасяват зоните за паркиране в центъра, вече бяха използвани за друго: за атака към полицията. Колчетата бяха изтръгнати, от настилката бяха изтръгнати цели плочки, цели павета, които също хвърчаха към органите на реда.

Цялото пространство между ст. "Васил Левски" и сградата на спортното министерство вече беше адско за гледане:

Погроми, запалени автомобили, пожари, ранени хора, пожарни и линейки - гледка, като след атентат, гледка като от война, но не и гледка, достойна за мирен град като София, който беше докаран до колапс заради наглото и безпардонно управление на БФС.

И всичко това се случва, докато на Националния стадион, два национални отбори - тези на България и Унгария играят мач от европейските квалификации. Мач, който БФС своеволно реши и успя да убеди УЕФА, че трябва да се играе пред ПРАЗНИ ТРИБУНИ.

На терен, между Националния стадион и сградата на спортното министерство вече трети час е цялото ръководство на СДВР, а безредиците нямат овладяване.

14 РАНЕНИ, 10 ЛИНЕЙКИ: 20:02 часа

Към 20:00 часа, ситуацията в София беше следната:

14 официално ранени граждани, между които и полицаи, някои от тях в тежко състояние. 10 линейки на Бърза помощ се опитват да закарат пострадалите към спешните отделения в столицата, които работят в този час.

КОЛКО СА РАНЕНИТЕ И АРЕСТУВАНИТЕ: 23:30 часа

24 души са по-тежко пострадалите, които са постъпили за преглед в спешните отделения. 17 линейки са изпратени след сигнал на телефон 112 заради протеста. Хоспитализиран е само един с травма на главата. Той е настанен във ВМА.

Има хоспитализиран след напръскване с лютив спрей, който лежи в ИСУЛ, а трети човек е оставен на лечение в "Пирогов" след интоксикация.

Четирима са ранените полицаи по данни от СДВР. А над 100 са арестуваните след сблъсъците с полицията.