на живо

Спортът на бунт срещу Йордан Лечков

Борбата, художествената гимнастика и волейболът с остра реакция

Българският спорт се вдигна на бунт срещу Йордан Лечков. Вицепрезидентът на БФС се превърна в мишена на остри критики след свое радио интервю. В "Спортното шоу на Дарик" той попита защо критиките са само към футболната ни централа, след като спортове като борба, волейбол, лека атлетика и художествена гимнастика също нямат успехи през последните години.

Първа с пост в социалните мрежи реагира президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. "Обадих му се да го попитам наистина ли е казал това. Данчо отрече. След това видях този откъс, качен във фейсбук, който публикувам. Казал го е..."

"В разговора ни Данчо ми каза, че ако трябва публично ще се извини за художествената гимнастика. Няма нужда. Аз вярвам, че Данчо се объркал. Наистина му вярвам! Знам, че се е объркал и е искал друго да каже. Просто е твърде неуместно обаче да сравняваш точно в този момент футбола с другите спортове."

"Аз помня Данчо футболиста, с незабравимия гол срещу Германия в САЩ"94 и винаги ще го обичам. Сигурна съм, че грешката му е неволна. Но в същото време, за мен няма по-ужасно и обидно нещо от това да сравнят БФХГ със сегашния БФС..." След това Раева изрежда успехите в управлявания от нея спорт през последните 11 години.

Последва вълна от възмущение и от борбата. "Когато български борец загуби от представител на Гибралтар, ще поканим всички разбирачи, в частност г-н Лечков, да дойдат и закрият българската борба", гласи официалната позиция на федерацията.

Националът Едмонд Назарян пък показа снимки с медалите си от големи първенства. "На вниманието на господин Йордан Лечков: Борба, титли, медали, работа, пот и кръв за България!".

На Лечков отговори и оперативният директор на Национална волейболна лига Христо Апостолов. "Един от най-големите ни футболисти Йордан Лечков говори пълни щуротии и измислици-премислици. Абе, аланкоолу. Ми има Google, бе. Има електронни медии, радиа, телевизии, вестници… Отвори да видиш какво са постигнали художествената гимнастика, какво са постигнали борбата. Шеф на БФС ще коментира волейбола, че нямал успехи също?! Абе, гледай си твоето канче."

"За разлика от нац. отбор по футбол, нашите мъже и жени играят редовно на големите форуми. Да, има отслабване, но причините са други. Но пък за разлика от БФС, във волейбола са взети мерки, за да не копаем дъното, както в родния футбол. Къде са подрастващите национални отбори по футбол и виж къде са волейболните? Ползвай Google, пич."

"Във волейбола ни пука за родните отбори, подрастващи и клубове. ОТКАЗАХМЕ да позволим неограниченото използване на чужденци. Самите президенти на клубове разбират нуждата от силен български отбор и развитие на подрастващите. До 2028 година на игрището имаме по 4 българчета задължително."

"От 3 години, такса-картотека за 3-ти чужденец е 10 000 лв, а всеки следващ е с още толкова нагоре. Но на игрището си остават 4 българчета! Пречеше ли да позволим да се картотекират знайни и незнайни волейболисти от Малави, Танганайка, Вирджинските острови на заплати по 300-400 евро, за сметка на българските таланти и да се напълним с чужденци?! Нищо не пречеше. Но умираше волейболът ни. Е, ние ще изплуваме. Бавно, славно, но ще изплуваме и ще се върнем там, където сме били. И вече се вижда брегът. Но българският футбол…?".