на живо

Стоилов за Левски: Кой каквото е надробил, сега да си го сърба!

Мъри се прибра, след като върна Гьозтепе в елита на Турция

Кой каквото си е надробил, сега да си го сърба! Така коментира Станимир Стоилов протеста, който организираха част от феновете на Левски срещу мажоритарния собственик Наско Сираков. В неделя те разпънаха транспарант с надпис "Сираков-вън!" пред една от вратите на "Герена" и забавиха с над 10 минути началото на шампионатния двубой с Черно море.

"Направи ми впечатление, че протестът беше мирен. Нямаше ексцесии, нямаше бой, нямаше кръвопролития. Всичко бе мирно, кротко и цивилизовано. Феновете не показаха и грам агресия. Не предизвикаха полицията."

"Живеем в демократична страна, където няма диктатура и мирните протести не са забранени. А не както е в Русия и Беларус, където има размирици и ги разпръскват със сила. И не както беше през ноември миналата година, когато помните какво се случи на протеста срещу БФС. Беше стряскаща гледка. Така че – това беше мирен процес. А кой каквото си е надробил, сега трябва да го сърба.", коментира Стоилов пред БЛИЦ.

Бившият треньор на "сините" се прибра от Турция, след като върна Гьозтепе в местния елит.

"Отидох с идеята не да бъда треньор още една година във второто ниво на турския футбол, а да вляза в Суперлигата. Когато видях стадиона, базите, когато видях каква структура е създадена от ръководството, както и състоянието на отбора, вече се породи моят план за действие. План, с който да успея и с който успяхме. Промених стила на игра, наложих по-атакуващ и по-агресивен футбол."

"Заварих схема 3-4-3. Промених я на 3-5-2. Знаете, че залагам на 4-3-3 – схема, която практикувах в предишните ми отбори. Не исках обаче в Гьозтепе да правя големи размвествания на играчите като позиции в период, в който всеки мач за нас беше финален. Ние изоставахме, а трябваше да наваксваме. Големите размествания можеха да доведат до обърквания. Добавих двама-трима играчи към тази схема и продължихме да я развиваме."

"На този етап няма да взимам играчи българското първенство. У нас има добри футболисти, но те са невъзможни за бюджета на Гьозтепе. В Турция говорят само за трансфери. Това е болна тема - и на фенове, и на медии. Нещо напълно разбираемо. С босовете имаме стратегия да взимаме определени играчи – млади и гладни за футбол. Да помагат на Гьозтепе да постигат резултати и да се развива. Моята верую и това на "Спорт републик" е, че футболът е и бизнес."

"Хората ме посрещнаха с огромна надежда. В Турция футболът е религия. Виждах надеждата в очите им, в израженията по лицата им. Лягаха и ставаха с една единствена мечта – да върнем техния любим отбор там, където му е мястото. Отговорността, която аз и моят екип поехме, бе голяма. Отговорност и пред феновете, и пред ръководството.", коментира Мъри.