на живо

Тасевски за "Код Спорт": В живота отношенията между българи и македонци не са като на мач

Щях да съм разочарован и от българите, ако реагираха по този начин, но не го направиха, казва футболистът на "Славия"

Един от най-опитните футболисти на „Славия“ Дарко Тасевски говори пред "Код Спорт" за освиркванията на химна ни по време на мача между Северна Македония и България в Скопие. На 26 септември "лъвовете" спечели с 1:0 гостуването си на стадион "Тоше Проески".

"Отношението и към мен в България, вече съм дълги години тук, е страхотно. Ако не беше така, ако я нямаше тази близост на народите, нямаше да съм тук. Ако някъде не си желан, си тръгваш. Но напротив – усещам се добре.

Имам доста приятели и познати македонци, които живеят в България и българи, които пътуват в Македония, съвсем не е това картината, която се получи тогава на самия мач.

И тогава казах, че съм разочарован от всичко, което се случва. Щях да съм разочарован и от българите, ако реагираха по този начин, но не го направиха. Гледах мача и в Разград – никой не освиркваше химна на Македония. Жалко е, че се получи така, но всичко идва от социалните мрежи според мен.

Защото в реалния живот отношенията между българите и македонците не са такива, както беше на този мач. Надявам се да минем през тези разминавания, народите са наистина близки и заслужават да са в добри отношения, а не както е в момента", е мнението на 38-годишният футболист.

Пред Красимир Минев и Владимир Памуков и RING говори и френската футболна легенда и настоящ селекционер на Косово - Ален Жирес. Той е европейски шампион през 1984 г., трети в света на Мондиал‘86 и четвърти на Мондиал‘82. Втори в класацията за най-престижния индивидуален приз във футбола "Златната топка". Почетен кавалер на Легиона на честта - най-ценният орден във Франция.

"Историята на съперничеството между Франция и България е отдавнашна. Като дете си спомням, че имаше мач-бараж между двата отбора в Милано. Беше за световното първенство през 1962 г. И България спечели с 1:0. Другата българска история за Франция е свързана с Емил Костадинов. Да, Франция - България винаги е било оспорвано. А за големи играчи - разбира се, Христо Стоичков. Бях на стадиона на 17 ноември 1993 г. Беше катастрофа! Тишината, която настъпи, беше страховита. От двата си последни мача в групата, които бяха в Париж, имахме нужда само от точка. Но не взехме нито една срещу Израел и България! Бяхме аут от Световното в Щатите!", спомня си Жирес.


Повече от света на българския и на световния спорт, както и ексклузивно спортно съдържание – на новия сайт btvsport.bg, както и в спортния подкаст „За спорта без клишета“.