на живо

Заради диабет: Израел няма да мобилизира наш национал

Йоан Стоянов остава в Тел Авив, засега не успява да стигне до България

Заради диабет: Израел няма да мобилизира наш национал
 

Българският футболен национал Йоан Стоянов няма да бъде мобилизиран в израелската армия, въпреки че живее в страната от двегодишен и има двойно гражданство. Причината - той е диабетик.

В момента Йоан се намира в Тел Авив и е далеч от военните действия. Пред bTV той уточни, че е в безопасност. "Аз съм диабетик от 2017 година. Затова и няма да бъда мобилизиран. Все още не знам кога ще се прибера в България. Към момента всичко е наред с мен", обясни Стоянов. В последните часове той е направил два опита да напусне Тел Авив и да се завърне в България, но полетите са били анулирани.

Йоан разбира, че е диабетик, когато е на 16. По време на мач се чувства изтощен и е сменен. Впоследствие неговият дядо, който е с диабет тип 2, измерва кръвната му захар. Така заболяването му е установено. А Стоянов пропуска задължителната военна служба в Израел.

В събота израелското правителство обяви, че се намира в състояние на война и мобилизира всички мъже в страната до 40-годишна възраст. Специално за bTV от клуба на национала - Беер Шева, обявиха, че стига да иска, той все пак може да напусне в посока България.

Йоан Стоянов е роден в Пловдив, но от малък живее в Израел. Към момента той не може да се качи на самолетите с наши и чуждестранни граждани към София. Причината - не е турист, а местен гражданин, работещ със статут на израелец.

Коренно различен е казусът с друг български футболист - Пламен Гълъбов, който е част от израелския Макаби Нетаня. Бранителят заедно със своето семейство ще успее да се завърне в България.

Загиналите от израелска страна след атаката на "Хамас" са над 700. Отвлечените са над 300, а ранените - над 2000. Най-засегната е южната част на страната.

Йоан Стоянов далеч не е единственият професионален спортист с диабет. Сред най-известните са защитникът на Реал Мадрид Начо Фернандес, тенис легендата Артър Аш и световният №10 Александър Зверев.