на живо

Кличко напада МОК заради Русия: Те са олимпийски шампиони по изнасилване на жени

Светът ви гледа, а историята ще ви съди, обръща се легендарният боксьор към Томас Бах

След новината, че Международният олимпийски комитет обмисля връщането на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг на олимпийските игри в Париж 2024, не закъсняха и реакциите.

Бившият световен шампион в тежка категория Владимир Кличко, който е брат на кмета на Киев Виталий Кличко, изпрати специално послание до МОК, по-специално до президента Томас Бах.

"Вие представлявате универсалните ценности на толерантността и мира и предлагате руски и беларуски спортисти да бъдат допуснати до участие в олимпийските игри в Париж.

Руснаците са олимпийски шампиони по престъпления срещу мирно население, имат златен медал по изгонване на деца и изнасилване на жени. Не можете да издигнете олимпийския флаг над тези престъпления, защото ще станете съучастник в тази война.

Не го правете или ще предадете олимпийския дух. Държава, която е нарушила основните принципи на международното право, не може да получи легитимността и подкрепата на международен спортен орган. Не правете тази голяма грешка", казва легендата.

"Светът ви гледа, а историята ще ви съди. Успех с решението", завършва Кличко.

Бах е изправен пред най-сложният тест. Все по-малко олимпийски комитети подкрепят отварянето към Русия - Австралия, Норвегия, Дания, Полша, Латвия, Естония и Литва може би няма да изпратят свои представители във френската столица, ако Русия и Беларус са там. 
 
Украйна спечели 19 медала от Игрите в Токио 2020, Австралия - 46, Полша - 14, Норвегия - 8 и т. н.