на живо

Шампионска орисия на 15 септември

Златната Стойка Кръстева към деца и родители: Бъдете преди всичко хора

Здравей, 15-и септември!

Знаеш ли какво е да си първокласник? Да очакваш с трепет да прекрачиш прага на голямото училище, в което предстои да ти се случат толкова много неща? Знаеш. Но знаеш ли какво е да те посрещне не кой да е, а една от най-великите спортистки на България за всички времена - олимпийската шампионка по бокс от Игрите в Токио 2020 - Стойка Кръстева. Да те ориса по шампионски - с менче вода и вдъхновяващи думи. Тази чест имаха учениците от столичното 125-о училище "Боян Пенев".

„Успехът струва много труд, лишения, отрицателни неща, но накрая, когато видиш успехът си - всичко си заслужава.“, започна олимпийската шампионка.

Един различен 15-и септември. Различен, както за учениците, така и за самата Стойка. Докато респектира с присъствието си и вдъхновява с постиженията си, на метри от нея, както самата тя казва, стои най-големият й успех. Двумесечната й дъщеря - Цветелина, която все още не осъзнава, че нейната майка - е карала всички нас, да бъдем истински горди българи. А, днес е пример, пример за стотици.

„Чувствам се много значима по този начин, че мога да помогна на всички деца да последват този нелек път. Класната ми до 4 клас беше ми написала едно послание, в което казваше, че мога добър спортист или лекар. Още оттогава си личеше спортната ми натура, но в последствие разбрах колко е важно и учението, и че то е в основата на всичко“, спомня си с усмивка Кръстева

С тези думи и с много вълнение Стойка Кръстева приветства учениците. С лека носталгия се връща към онова малко момиченце, което е прекачило прага училището преди толкова много години, а днес е пример за множество деца. Един от тях е седмокласникът Димитър Бояджиев. Тренира от няколко години карате, а днешният 15-ти септември ще остане незабравим. „Бих си взел нейните успехи. Чувството е уникално – да можеш да си поговориш с олимпийската шампионка, друго не мога да искам. Единствено може да си пожелая някой ден да направя един спаринг с нея“, леко притеснено споделя тинейджърът пред нас.

Димитър си пожелава един ден да има възможност да направи спаринг с голямата ни шампионка, а срещата му с нея - вече е в графата на любимите моменти. От своя страна, Стойка Кръстева му пожелава винаги да се стреми към върховете. „Когато изкачиш върха и видиш как цял свят става на крака и слуша българския химн заради теб, пожелавам ти го наистина от сърце.“

Посланието й към децата, а и към техните родители, завършва с простичкото: "Бъдете преди всичко хора. Няма по-голямо постижение от това да бъдеш човек!"

Тези думи, казани от човек, качил се на най-високия връх в спорта, ни подсказват за пореден път, че големият, истински големият шампион - е преди всичко голям ЧОВЕК.