на живо

Барселона се прости с 15.7 млн. евро

Тежък удар за каталунците

Reuters
 

Финансовите проблеми за Барселона нямат край. Каталунците бяха глобени с 15.7 милиона евро от данъчните служби в Испания, съобщава Marca, цитирайки изданието El Confidencial.

Снимка: Reuters

Причината за санкцията е свързана с нарушения относно плащането на данъци. Разследването срещу „блаугранас“ се води още от 2019 година и обхваща нарушения от 2015 г. Според информацията нередностите са по повод липса на плащания за чартърни полети на част от футболистите на „лос кулес“.

Снимка: Reuters

Освен това клубът е нарушил и финансовите правила по повод спонсорския си договор с Audi в периода между 2015 и 2019 година. Твърди се, че каталунците са скрили и разходите за автомобилите, ползвани от футболистите.

Снимка: Reuters

Разследването сочи още, че „блаугранас“ неправилно са отчели размера на обезщетението на бившите играчи - Арда Туран (1 3 млн. евро) и Алекс Сонг (3,5 млн. евро). Първият игра за Барселона до края на сезон 2015/2016, докато вторият бе трансфериран след края на съответната кампания.

Снимка: Reuters

Въпросната санкция се явява сериозен удар за „лос кулес“, които правят всичко възможно да се сдобият с бюджет от 200 млн. евро от гледна точка на приходите и разходите в Ла Лига. Това е задължителен критерий в испанското първенство по повод подписването на договори с нови и стари играчи. Тимът на Шави подготвя мащабна селекция това лято, а черешката на тортата е евентуалното завръщане на Лионел Меси, но тежката санкция може да предотврати тези планове

Припомняме, че каталунците вече са разследвани за случая „Негрейра“, което може да нанесе допълнителен удар по амбициите им.