на живо

Тъмни облаци над Барселона: УЕФА погна испанците

Причината е случаят „Негейра“, който започва да придобива все по-сериозни размери

Reuters
 

Барселона e на път да попадне под ударите на УЕФА. Причината е случаят "Негрейра". Международната централа е започнала разследване срещу испанците за предполагаеми нарушения на правната рамка.

По случая бяха назначени инспектори, които да проверят плащанията, направени от каталунците на бившия вицепрезидент на съдийската комисия в Испания. Според прокурорски твърдения „блаугранас“ са платили 8.4 милиона евро (7.4 милиона паунда) на Хосе Мария Енрикес Негрейра и неговите приближени в замяна на съдийски облаги в периода от 2001 до 2008 година.

Снимка: Reuters

Случаят "Негрейра" придоби сериозни размери в последните седмици. Освен Негрейра, сред обвинените са още бившите президенти Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу, бившият главен изпълнителен директор Оскар Грау и бившият клубен директор на професионалния спорт Алберт Солер.

Снимка: Reuters

Според информацията компанията на бившия вицепрезидент на Техническия комитет на арбитрите предавала пликове в офисите на „лос кулес“ всеки път, когато клубът имал мачове в Ла Лига и Купата на Краля. В плика имало писмен доклад и видеоанализ на профила на рефера, който трябвало да ръководи следващия им мач.

От Барселона отрекоха обвиненията за нарушения или конфликт на интереси, като подчертаха, че никога не са опитвали да оказват влияние върху арбитрите. Ако испанците бъдат уличени в нарушения, ситуацията за тях може да се превърне в кошмарна, тъй като следват евентуални санкции по повод участието им в Шампионската лига през следващия сезон.

Снимка: Reuters

Към момента каталунците са еднолични лидери на върха в испанския елит с 68 точки и титлата изглежда все по-близо. Само преди няколко дни футболистите на Шави триумфираха в „Ел Класико“ след 2:1 срещу Реал Мадрид, което им даде допълнителна увереност за спечелването на златото.