на живо

Епизод 12: Храмът с многото тоалетни (ВИДЕО)

И англичаните казаха - нека бъде футбол. После построиха „Уембли“... два пъти

Епизод 12: Храмът с многото тоалетни (ВИДЕО)
 

Кой е най-налудничавият статистически факт за "Уембли"? Дръжте се здраво. Това е конструкцията с най-много тоалетни в целия свят.

Колкото и бира да сте изпили, дори и да сте стискали до последно, все някак ще се доберете до някой от всичките 2618 нужника, пръснати наоколо.

Снимка: Миряна Мирочник

Така де - природата си иска своето дори и в храма на футбола. И да, това е храмът на футбола. Англичаните създадоха играта, а после построиха нейното светилище.

Стадионът ще посрещне за пореден път най-големия мач на клубната сцена - финала на Шампионската лига. Сблъсъкът между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд е в събота (1 юни) и ще бъде излъчен от 20:30 ч. по bTV Action.

Снимка: Миряна Мирочник

Това всъщност е вторият "Уембли". Построен е през 2007 г. на мястото на стария. Инвестицията е в размер на близо 789 милиона паунда (към днешна дата сумата се равнява на бизо 1,5 милиарда паунда). Капацитетът - 90 000 места. А емблематичната му арка е дълга 315 и висока 133 метра...

Но как да заключиш магията на това място в обикновени числа и суха статистика? Уж тревата е зелена като всяка друга, а вратите са си все така от три греди... Но нещо тук те кара да се чувстваш едновременно велик и нищожен. И те извисява към футболния Бог.

Снимка: Getty Images

Онзи гол на Гунди. Стоичков, седнал върху кралската ложа с КЕШ в ръце. Бербатов, който небрежно бележи и вдига трофеи. Да, в този храм се чуват и нашите молитви. Минаваме със страхопочитание през широко отворените му врати в очакване на поредното футболно чудо.

Снимка: Миряна Мирочник

И нали не забравяте - с екипа на bTV в Лондон е и една специална топка. Тя продължава да трупа приключения и се превръща в символ на едно незабравимо вълшебство. А накрая ще стане притежание на един от вас. Как? Следете епизодите на дигиталната ни поредица, както и каналите ни в социалните мрежи.

Снимка: Миряна Мирочник