на живо

Фен зоните в Париж: 44 000 за "Ливърпул" и 6 000 за "Реал"

Гледайте финала на Шампионската лига пряко по bTV Action от 20:30 ч. днес (28 май)!

Фен зоните в Париж: 44 000 за "Ливърпул" и 6 000 за "Реал"

Часове остават до най-важния финал в европейския клубен футбол. "Ливърпул" и "Реал" Мадрид ще спорят за трофея в Шампионска лига в Париж, а ако трябва да съдим до агитките им, то мърсисайдци са безспорните победители!

Гледайте "Ливърпул" - "Реал" Мадрид пряко по bTV Action от 20:30 ч. днес (28 май)! 

Освен двата тима и феновете, самият град Париж се подготвя за събитието. Първоначално то трябваше да се играе в Русия, но след началото на войната в Украйна тази чест се падна на "Стад дьо фрас". Капацитетът на съоръжението е малко над 80 000 души, като със сигурност желаещите да гледат най-важния мач от Шампионската лига са доста повече! 

Затова френските власти организират специални фен зони. Те са в двата края на центъра на Париж. Тази на "Ливърпул" побира 44 000 зрители, които нямат билети за стадиона. За фенове за "Реал" са предвидени само 6000 места. 

Снимка: uefa.com

Откъде идва разликата? 

Привържениците на мърсисайдци са пословични със своята подкрепа. Големи групи пътуват с тима, дори без да имат осигурено място по трибуните. Английските нрави също многократно са създавали ядове на полицията. 

Затова никак не е странно, че органите на реда в Париж избраха южната част на града за тяхната фен зона. Там често се провеждат протести на т.нар. "жълти жилетки" и всяка улица е добре проучена, отиграни са стотици сценарии при криза. 

Снимка: uefa.com

За феновете на "Реал" е предвидена северната част, която е по-близо до стадиона. 

Мерките и за двете фен зони ще бъдат изключително строги, като всеки влизащ ще бъде проверяван обстойно. 

Друго интересно изключение е, че този път за построяването на съоръженията за привържениците плаща... УЕФА. Традицията повелява средствата за тях да идват от бюджета на града-домакин, тъй като и приходите отиват за него. 

Снимка: uefa.com

Дали на терена това предимство в бройката на фенове на "Ливърпул" ще се отрази? Или "Реал" няма да се стресне от английската агитка?

Гледайте финала на Шампионската лига пряко по bTV Acton от 20:30 ч. днес (28 май)! 

На всеки час до 18:00 ч. пък ще ви задаваме по един въпрос, за да разберете дали може да се наречете "Експерт по Шампионска лига"!