на живо

Помните ли: Кой наш рефер свири полуфинал в Европа?

Екипът на мача между Галатасарай и Копенхаген ще комуникира на български

Помните ли: Кой наш рефер свири полуфинал в Европа?

За първи път изцяло на български съдийски екип ще бъде поверен мач от груповата фаза на Шампионската лига. Срещата между Галатасарай и Копенхаген, която е в сряда от 19:45 и ще бъде излъчена пряко в ефира на RING, ще бъде ръководена от осем родни специалисти.

Главен рефер ще бъде Георги Кабаков. За пловдивския рефер това е шести ръководен мач в най-престижния европейски клубен турнир. За последно той имаше наряд преди 2 години.

„Знаехме, че ще имаме такава съдийска бригада, без да знаем кога ще бъде мачът. Мача го научихме днес. Информацията идва 48 часа предварително. Това е едно доверие, което се печели с коректност, честност, точност и съответно анализ на базата на 3-годишния труд“, коментира Петър Петров, който е отговорник за системата VAR в България.

Двамата оператори на видео повторенията също са българи. Така целият екип ще има възможност да комуникира на български по време на двубоя. Това е позволено от правилниците на УЕФА с цел по-бързо и ефикасно взимане на дискусионни решения.

„Това е върхът. Да се надяваме, че представянето на терена на Кабаков ще бъде перфектно. Отборът работи, когато главният съдия, който носи отговорност, се представи на ниво“, добавя  Петров.

Най-престижният български съдийски наряд е на полуфинал в средата на 90-те. През 1996 г. Атанас Узунов ръководи реванша между Барселона и Байерн Мюнхен за Купата на УЕФА, след който отборът на Емил Костадинов се класира на финал.