на живо

"Ще кажем, че сме сърби": Хървати разказват на кървавата баня в Атина

Всеки влиза в квартал "Неа Филаделфия" на своя отговорност

"Ще кажем, че сме сърби": Хървати разказват на кървавата баня в Атина

"Трагедия в Гърция. Фенове на Динамо от Загреб отидоха в Атина въпреки забраната и там предизвикаха инциденти, при които загина фен на АЕК. Европа скърби за 29-годишния Михалис Кацурис, който загуби живота си в бой с фенове", така започва репортажът на екипа на хърватския Jutarnji list.

"Ние бяхме единственият прес екип сред около стотина фенове на АЕК с жълто-черни тениски. Те бяха татуирани, а на близките заведение висят табели, предупреждаващи посетителите, че се намират в квартала "Неа Филаделфия" и влизат на собствена отговорност в "гетото".

Темата сред всички фенове, но и сред обикновените хора, е кой е виновен и какво се случи - дали гръцката полиция, феновете на Динамо - от фракцията Bad Blue Boys и кой ще плати цената за смъртта на Михалис?", питат хърватските журналисти.

"Не вадихме камерите и не се отличавахме, стояхме отстрани и гледахме. Местните колеги журналисти ни предупредиха да не задаваме въпроси на никого, особено да не казваме, че сме хървати. Ако някой ни беше попитал? Може би, че сме сърби."

В Jutarnji list се посочва, че целият град е бил пълен с полиция, че е имало и бронирани автобуси, които докарвали и извозвали хърватски фенове.

"Хърватски фенове бяха разпитани, полицията цял ден издирваше извършителя, покриваха главите си с тениски или ръце. Някои вървяха по двама, закопчани с белезници един за друг. Имаше и спекулации, че убиецът може да е грък. Голяма част от хората обвиняват полицията и нейната неподготвеност и късна реакция. Съдбата на хърватските фенове е неизвестна...", завършва статията.