на живо

УЕФА връща пари на 20 000 фенове на Ливърпул

Общата цена на обезщетението възлиза на около 3,4 милиона евро

УЕФА ще компенсира 19 618 фенове на Ливърпул заради неуредиците около финала на Шампионската лига с Реал в Париж миналата година, които забавиха мача с 36 минути.

Първоначално УЕФА и френският вътрешен министър Жералд Дарманен обвиниха феновете от Острова за инцидента: "Турникетите бяха блокирани от хиляди фенове, които искаха да влезнат на стадиона с фалшиви билети."

Ливърпул защити запалянковците и посочи като причина за струпването на хората пред оградите проблеми при мерките на сигурност при домакините.

УЕФА поръча доклад на независима експертна комисия, въз основа на който стана ясно, че именно европейската централа носи основната отговорност за започналите безредици.

Организацията официално обяви, че ще плати обезщетение на феновете на Ливърпул. На връщане на пари за билети могат да разчитат тези, които не са могли да влязат на "Стад дьо Франс" преди 21:00 часа местно време или изобщо не са били на стадиона.

Става дума за 19 618 фенове на "червените". За да защити личните данни на хората, Ливърпул ще плати средствата (тъй като билетите са закупени чрез клуба), а след това УЕФА ще компенсира клуба за разходите.

Най-евтините билети за финала на Шампионската лига струваха 70 евро, а най-скъпите 690 евро. Така общата цена на обезщетението на УЕФА ще възлиза на около 3,4 милиона евро.