на живо

100 години лека атлетика: Първото състезание е на хиподрум (ВИДЕО)

Спортният историк Николай Кръстев с интересни факти около юбилея на спорта у нас

100 години лека атлетика: Първото състезание е на хиподрум (ВИДЕО)
 

На 24 май леката атлетика в България стана на 100 години. На тази дата се отбелязва първото организирано състезание, което през 1924 г. има статут и на... олимпийска квалификация.

"В момента сме в столичния квартал "Хиподрума" до културен дом "Красно село". На това място 1920 г. официално е открит софийският хиподрум, на който ежегодно има по 2-3 конни състезания с участието на военни. На това място, тогава в покрайнините на София, се провеждат първите официални лекоатлетически състезания", казва той.

Преди турнира на 24-25 май е имало и други атлетически турнири. Защо точно тази дата?

"Те са били с по-регионален мащаб. Само 2 месеца по-рано Софийската спортна федерация прави състезание на стадион "Юнак" преди футболен мач. Това състезание на 24 май е било част от Великденските турнири - първата по-голяма проява на Българската спортна федерация", казва той.

На турнира участниците са можели да се състезават в познатите дисциплини в "бягането, скачането и хвърлянето". Ясни са и нормативите, които е трябвало да бъдат покрити, за да може атлетите да си осигурят участие на олимпийските игри в Париж през 1924 г.

България тогава е представена от четирима - Любомир Карастоянов (1500 м), Александър Цветанов (10 000 м), Кирил Петрунов (400 м, скок дължина и троен скок) и Васил Венков (10 000 м).