на живо

5 от 5! Ивет Горанова е на световен финал (ВИДЕО)

Олимпийската шампионка отново победи голямата си съперничка - Анжелика Терлюга

5 от 5! Ивет Горанова е на световен финал (ВИДЕО)
 

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова постигна пет поредни победи, а на полуфиналите елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна) и се класира за финала на световното първенство по карате в унгарската столица Будапеща.

В кат. 55 кг "кумите" Горанова спечели в драматичен двубой срещу вицешампионката от Токио Терлюга с 6:4 в повторение на финала на олимпийските игри в японската столица преди две години.

Срещата беше изключителна във всяко едно отношение. Българката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и Терлюга първоначално спечели с 14:11.

От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата беше подновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Горанова спечели още една точка и победи Терлюга с 6:4, за да достигне до срещата за златото.

Преди полуфиналите българката, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, се наложи на старта над Мадина Садигова (Азербайджан) с 2:1, след което преодоля и Асма Чариф (Франция). В третия си двубой Горанова победи Циу-Пин Ку (Тайван) с 6:0, а после спечели и срещу Фатеме Саадати (Иран) с 1:0.

На финала в събота олимпийската шампионка от Токио 2020 ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якън, четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.