на живо

50 години от Мюнхенското клане

Терористи ликвидират един от съперниците на бореца ни Георги Мърков

50 години от Мюнхенското клане

Днес е ден за спомен. Спомен за 5 септември 1972 г. 11 членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация "Черния септември" с искане за освобождаване на 234 палестински затворници в Израел. Случва се по време на олимпийските игри в Мюнхен.

Още при взимането на заложниците са убити израелският щангист Йозеф Романо и треньорът му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис. Германската полиция открива огън по хеликоптера. По-късно са намерени труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени, след като са разменени срещу отвлечен самолет на "Луфтханза". При престрелката загива един полицай. Умират и петима заложници, с което броят набъбва на 17.

Тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение – „Игрите трябва да продължат“.

На 6 септември, сряда, на Олимпийския стадион се провежда траурна церемония през 80 000 души. Израелските служби имат за цел да намирят и елиминират останалите живи похитители. Те са ликвидирани, с изключение на Джамал ал Гашей. Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 г. в Дамаск.

На олимпиадата България печели 21 медала, от които 6 златни. С титли се завръщат - Георги Костадинов (бокс, 51 кг), Нораир Нурикян (вдигане на тежести, 60 кг), Йордан Биков (вдигане на тежести, 75 кг), Андон Николов (вдигане на тежести, 90 кг), Петър Киров (борба - класически стил, 52 кг), Георги Мърков (борба - класически стил, 62 кг). Последният пише история в Мюнхен. Година по-рано е станал световен и европейски шампион. Вече има всичко в борбата. Никога няма да забрави, че един от опонентите му на олимпийския тепих не излиза срещу него. Защото е убит...

В навечерието на черната годишнина германското правителство потвърди, че семействата на 11 израелски спортисти, убити от палестинските бойци, ще получат общо 28 милиона евро обезщетение. Като част от споразумението със семействата Германия прие и да признае грешките, които властите са допуснали по онова време и да позволи на германски и израелски историци да преразгледат събитията около атаката.