на живо

Александра Фейгин с купа, но без троен аксел

Най-добрата ни фигуристка не тренира качествено заради лошите условия в Зимния дворец

 

Александра Фейгин спечели титлата при жените на международния турнир по фигурно пързаляне Купа "Денкова-Стависки", който завърши в Зимния дворец в София.

Фейгин изигра много добре волната си програма и получи оценка от 113.84 точки, от които 57.98 за технически елементи и 55.86 за компоненти на програмата. Така тя събра 176.06 точки, след като беше първа и в кратката програма.

Снимка: Reuters

Българката победи с над 13.5 точки разлика Анастасия Гожва (Укр), която е втора със 162.61. Бронзовото отличие взе Нина Повей (Вбр) със 160.32 точки.

"Тройният аксел от известно време не го тренирам. Въобще не го опитвам. Така че скоро няма да го видите в програмите. Надявам се на малко по-късен етап, като се почувствам готова, да мога да го изпълня. Все още не мога да вляза в стабилна форма. Още не я чувствам. В момента искам дори на тренировки да изиграя чиста волна програма с елементите, които имам.

Това все още не ми се получава на всяка тренировка. Условията за подготовка не са най-добрите", каза преди дни пред БТА Фейгин.

Снимка: bTV

В надпреварата участваха още три българки. Кристина Григорова, която беше на четвърто място в кратката програма, допусна грешки във волната и се нареди десета със 135.42 точки. Даниела Николова е 18-а с 89.74, а Мария Ставрева - 19-а с 89.13 точки.

При мъжете Александър Златков завоюва бронзово отличие със сбор от 190.21 точки. Шампион стана Маурицио Зандрон (Ав) с 203.22 точки, пред Бурак Демирбога (Тур) с 201.00, който не успя да удържи първата си позиция след кратката програма.

Лари Луполоувър се класира на четвърто място със 163.16 точки, а Филип Каймакчиев направи огромен скок и от десето място в кратката програма получи четвърта оценка за волната, за да завърши пети със 158.37 точки.

Така само при мъжете, жените, юношите и девойките България завоюва пет отличия, след като при девойките Киара Христова стана шампионка, а Лия Любенова взе бронза, а при юношите втори се нареди Деян Михайлов.