на живо

Анални топчета скараха водещите в шахмата (ВИДЕО)

Световният шампион напусна демонстративно онлайн турнир

Скандал в шахмата! Световният шампион Магнус Карлсен се оттегли демонстративно след първия си ход от партията срещу срещу 19-годишния американец Ханс Нийман от онлайн турнира Julius Baer Generation Cup. Причината: тийнейджърът е обвиняван, че ползва помощ от изкуствен интелект чрез... анални топчета.

Нийман започна с белите фигури, а лидерът в ранглистата с черните, след което изключи стрийма си на платформата Chess24. Така последният изпълни изискването за отказ от партия - изиграване на поне един ход.

В основата на протеста е сензационната загуба на Карлсен от Нийман в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис. Още тогава се появиха обвинения, че талантът от САЩ мами.

Карлсен беше в серия от 20 партии без поражение, преди да победи Ян Непомнящий и да направи реми с Левон Аронян.

"Ако проговоря, ще си докарам неприятности", написа Карлсен в "Туитър", цитирайки легендарния футболен треньор Жозе Моуриньо.

Норвежецът получи подкрепа от най-силния играч в блиц шахмата и №8 в света - Хикару Накамура, който е на мнение, че Нийман ползва външна помощ. Твърдението, че тийнейджърът действа с анални топчета първоначално звучеше като шега, но вече попадна в редица авторитетни шахматни издания.

Подразнен от обвиненията, Нийман изрази готовност да играе гол. Същевременно той призна, че като дете мамел на турнири с Chess AI. Американецът обаче подчерта, че е останало в миналото.

Очаква се Карлсен да продължи участието си в Julius Baer Generation Cup. До момента той отказва коментар относно протеста си, както и да се включва в дискусии по темата.