на живо

Антъни Иванов изгоря за Париж 2024

Плувецът загуби обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана

Антъни Иванов изгоря за Париж 2024

Антъни Иванов е наказан за 2 години и ще пропусне олимпийските игри в Париж догодина. Един от най-добрите български плувци през последните години загуби обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

От БОК посочват, че защитната стратегия, избрана от представителя на спортиста в арбитражното производство, го е лишила от възможност "реално да даде обяснение за своите действия и така хипотетично да получи намалено наказание." Въпреки че от срока ще бъде приспаднато времето от първоначалното решение, Иванов все пак няма да бъде допуснат до редица квалификационни състезания, както и до игрите в Париж през 2024 г.

Решението идва два дни преди държавното първенство по плуване в София от 29 юни до 2 юли, което се явява олимпийска квалификация и за което Антъни е заявен в няколко дисциплини.

През октомври 2022 г. Дисциплинарната комисия към БОК постанови решение, с което състезателните права на Иванов бяха отнети за срок от 2 години. Причината – нарушена антидопингова процедура за предоставяне на

местоположението от страна на спортиста, гарантираща възможността той да бъде тестван изненадващо.

Иванов няколко пъти не е подал коректни данни и по този начин е възпрепятствал възможността да бъде осъществен антидопингов контрол. След като решението на комисията стана ясно, плувецът започна обжалване в Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Важно е да отбележим, че на спортистите е дадена специална защита пред Спортния арбитражен съд в Лозана, а именно пряко да участват в производството, както и да бъдат изслушвани. Целта е те да имат възможност да изложат тяхната гледна точка и евентуално да обосноват смекчаващи вината обстоятелства и в тази връзка хипотетично да получат и по-ниско наказание. За съжаление, Антъни Иванов е получил изрични указания от своя представител г-н Градев да не отговаря на никакви въпроси и да не дава никакви обяснения. Не мога да гадая какво е мотивирало този отказ от активно участие в производство по обжалване, но изхода му е красноречив за целесъобразността им", коментира Теодора Златева, председател на Дисциплинарната комисия към БОК.

Коренно различна е версията на адвокат Георги Градев. Той нарече служителите на БОК аборигени, поиска оставките им и ги заплаши със съд.

"Некомпетентни хора изразяват становище за процедура, която не разбират. Въпросната госпожа не участва в процеса пред САS най-вероятно не говори английски) и не познава процедурите в КАС, като грубо нарушава поверителността по чл. 59 от Кодекса на КАС, за което ще й бъде потърсена отговорност по съответния ред", гласи постът му във Фейсбук.

"Няма да коментирам обвиненията на БОК към начина на водена на защитата на Антъни, защото няма как да обясним на аборигените, че в Сидни животът е друг. Те винаги ще си останат аборигени! По-абсурдното е, че тези клевети идват от БОК, които даже не знаят как да подадат отговор до КАС, така че да бъде допуснат. Освен това изпратиха адвокат с меко казано бегли познания по английски, който най-вероятно не е разбрал нищо по време на заседанието (в което имаше епизодични реплики на развален английски). Трагедията беше пълна!

УАДА заявиха ясно, че се включват в делото, защото БОК и АДЦ са некомпетентни и не могат да защитят наложеното наказание на Антъни. УАДА изнесе целия процес в КАС. БОК и АДЦ бяха само зрители по интернет. Затова призовавам аборигените от БОК да си траят, когато възрастните говорят и да спазват правилата за поверителност на CAS. Трябва тотална чистка за всички недоразумения в дисциплинарните органи на БОК, начело с въпросната госпожа".