на живо

Асен Златев: Опитът на Андреев трябваше да бъде зачетен (АУДИО И ВИДЕО)

Този тип фалове трябва да бъдат изличени, заяви пред bTV олимпийският шампион

Асен Златев: Опитът на Андреев трябваше да бъде зачетен (АУДИО И ВИДЕО)
 

Божидар Андреев е бил ощетен от журито - вторият му опит в изтласкването на световното първенство по вдигане на тежести е трябвало да бъде зачетен. Това заяви пред bTV олимпийският шампион от 1980 г. Асен Златев. Според него трепването на десния лакът по никакъв начин не помага за успешното завършване на опита.

Легендата разкри, че още преди повече от 20 години, по време на втория си мандат в Международния технически комитет, подел инициатива за премахването на този тип фалове. Тя обаче завършила с неуспех след 5:6 гласа, а оттогава въпросът не е повдиган.

"Разбира се, че трябваше да бъде зачетен. Изобщо тези фалове, които съществуват все още, те трябва да бъдат изличени. Няма причина за тяхното съществуване. На едно-единствено място лактите са поставени във фалово положение. Те дават несполучлив опит, което фактически не е правилно. Свиването на лактите или трепването на лактите дори при изхвърляне или при изтласкване на щангите от гърди нагоре дава фалово положение при сегашния правилник.", коментира Златев.

"Няма уред, когато щангистът вдига, който да премери какво е това: трепване ли е, добутване ли е, сгъване ли е. При положение, че няма уред, това е една чисто субективна преценка какъв ще бъде опитът. Това трепване при Божидар не е помогнало и няма как да помогне... Това често се случва и виждаме различни решения. При едно и също трепване или добутване се получават различни преценки."

"Около 2000 г., когато бях на втория си мандат в Международния технически комитет, направих инициатива именно за премахването на този фал. Бяхме 11 човека, 6 бях уговорил заедно с мен. При самото гласуване се случи, че единият от тези, който щеше да гласува за премахването, гласува против. Загубихме и оттогава не е поставян въобще въпросът."

Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

"Значително ще се повиши атрактивността. ако отпадне. Всички подобни фалове ще бъдат успешни опити. Имал съм и подобни случаи, когато гледам с някого състезание по вдигане на тежести. На един дават фал, на друг - не. Човекът по едно време стана, нещо изруга и си тръгна. И каза, че няма да го гледа повече. При това положение е ясно, че дразни хората. Някой, който не разбира и го дразни, ще си изключи телевизора и ще смени програмата... В нашия спорт няма субективизъм. С това се гордеем - че е измерим, точен, ясен."

Решението на журито, което дойде след 2:1 гласа на съдиите, че опитът е успешен, лиши Андреев от възможност да се бори за отличие в двубоя в категория до 81 кг.

"Нас сега ни заболя, защото си е наш човек, но състезатели и от други страни страдат и се оплакват от тези фалове, които не би трябвало да следва да бъдат отбелязвани като такива. Не помага с нищо. Това нито е трета опорна точка, което може да допринесе с нещо. Това е завършващата част на упражнението. Всичко си направил, а при завършването става нещо, което не си донаправил."