на живо

Атлет №1 на България пред bTV: Мечтая за медал и олимпиада (ВИДЕО)

Ако се представя добре на европейското, олимпийските игри ще дойдат сами, уверена е Пламена Миткова

Атлет №1 на България пред bTV: Мечтая за медал и олимпиада (ВИДЕО)

Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова получиха своите призове за "Атлет и Атлетка на България" за 2023 г. на специална церемония в София.

Екипът на списание "Атлетика", експерти, спортни журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в страната и фенове, дадоха своя вот в допитването.

Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок) убедително е първи с 289 точки, като бе поставен начело от всичките 28 експерти в анкетата, а само в гласуването на феновете отстъпи на Лъчезар Вълчев (троен скок).

Втори в анкетата с 212 т. е Тихомир Иванов (скок височина), а трети е Вълчев, който набра общо 209 т.

Снимка: sportal.bg
"Моята амбиция са олимпийските игри. Всеки спортист мечтае за тях. Както мечтая за медал от европейското, така мечтая и за олимпиадата. Надявам се всичко това да се осъществи", каза пред bTV Саръбоюков.

При жените Пламена Миткова (скок дължина) е №1 с 260 точки, изпреварвайки най-силната ни състезателка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева с 251.5 т. и Александра Начева (троен скок) - 187 т.

Снимка: sportal.bg

"За олимпийските игри нямам план. Ако отида на европейското за жени в Италия и ако се представя добре, олимпийските игри ще дойдат сами", сподели пред камерата ни 19-годишната Миткова.

Саръбоюков навърши 19 години на 6 август 2023-а и направи много силен сезон като при юношите, така и при мъжете. Атлетът от Харманли се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок.

 

Още през зимния сезон 203-сантиметровият исполин доведе националния рекорд на скок дължина за юноши (U20) до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му бе само на сантиметър от европейския рекорд за юноши под покрив.

 

През лятото Божидар влезе с летящ старт в елитната атлетика с рекордната си серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки (U20) в Йерусалим, Израел. Българският талант подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22 и направи още три опита над осем метра.

Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени.

 

На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25 и се качи на почетната стълбичка заедно с още един българин Лъчезар Вълчев, който остана трети с 16.16.

 

Снимка: sportal.bg

Още в активите на Божидар през 2023-а г. са трето място за България на европейското отборно първенство втора лига, както и впечатляваща статистика от 10 състезания на скок дължина над 7.80.

Пламена Миткова, която спечели световната титла за девойки на скок дължина през 2022 г. и продължи с отличните си изяви през 2023-а, за да спечели за втори път анкетата за "Атлет на България".

Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023 г. с участие на европейското първенство в зала. Въпреки, че лекува контузия през лятото, тя завоюва сребърен медал на европейското първенство за девойки (U20) в Йерусалим и зае пето място на европейското отборно първенство втора лига.

Личният ѝ рекорд за годината е 6.54 метра. Пловдивчанката, която се подготвя при Ивайло Русенов, записа пет състезания над 6.40 през изминалите 12 месеца.