на живо

Българче пише история във френската художествена гимнастика (ВИДЕО)

Виктория Евтимов носи шампионски гени, но за разлика от татко си, не избра баскетбола

 

Класата на родната школа по художествена гимнастика продължава да изумява света. Българче от клуб "Илиана" отвори с размах чисто нова страница в историята на този спорт във Франция.

9-годишната Виктория Евтимов се превърна в абсолютна сензация по време на държавното първенство в град Ним, като завоюва сребърен медал във възрастта на момичетата, родени 2012-2013 г., в категория "Елит". Така българчето е първото дете, родено извън пределите на Франция, чиито родители не са французи, което стига до подобно постижение в местния шампионат.

Възпитаничката на треньорката Силвана Тагарева в клуб "Илиана" премина шеметно през квалификациите за държавното първенство в Ним, които се проведоха през декември, класира се за финалите и там завърши надпреварата като вицешампион. Във Франция, Виктория се състезава от името на клуб "Монпелие".

Вики е българче с френски паспорт. И двамата ѝ родители са българи. Тя е родена на 21 юли 2013 г. в София, а във вените ѝ тече бистра шампионска кръв. Дъщеря е на един от най-добрите баскетболисти във Франция на новото хилядолетие Илиан Евтимов.

Бащата на Вики е един от топ реализаторите не само във Франция, но и в цяла Европа в периода 2006-2016 г., шампион на Франция за 2012 г., два пъти носител на Купата на Франция (2011 и 2012), MVP на финалите на Купата на Франция през 2012-а с екипа на "Шалон". Триумфира и в "Седмицата на асовете" същата година, като вдига трофея в Semaine des As.

През 2022 г. Илиан Евтимов стана единственият български баскетболист зад граница, чиято фланелка се вади завинаги от употреба в негова чест. Ръководството на "Шалон" окачи на тавана в клубната зала екипа с №12.

Вуйчото на Виктория - Васил Евтимов, пък е първият и засега единствен българин, носил фланелката на легендарния университет на Майкъл Джордън в NCAA – North Carolina Tar Heels и играл под ръководството на емблематичния треньор Дийн Смит.

Васил Евтимов е сред най-добрите центрове в европейския баскетбол през 90-те години на миналия век, а професионалната му кариера продължава почти две десетилетия (1997-2015). Понастоящем Васко е наставник на "Черноморец" Бургас в НБЛ.

Но шампионската връзка не спира до тук, защото дядото на Виктория по бащина линия е легендата на баскетболния "Левски Спартак" Илия Евтимов – един от първите български спортисти, излезли и направили кариера зад граница още преди падането на комунистическия режим. Евтимов-старши се установява във Франция, впоследствие и двамата му сина Васил и Илиан взимат френски паспорти и налагат името си първо във френската лига. Васил дори успя да играе за националния отбор на България, докато Илиан обаче така и не получи разрешение за това.

Виктория не тръгна по стъпките на славната фамилия Евтимови в баскетбола, а избра сама да проправя свой си път в художествената гимнастика.

Вики е второто от четири деца на Илиан и Цвета Евтимов. Двамата имат син Александър (роден 2011 г.), който ще продължи традицията на фамилията в баскетбола, и още две дъщери, освен Виктория: Илиана (2016) и Катарина (2021). Майката на тези прекрасни деца пък дълги години съобщаваше най-интересните спортни новини от света и България от екрана на телевизия RING.