на живо

Българче спечели световната титла по ММА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отличникът от Стара Загора Мартин Петков триумфира пред погледа на шейха в Абу Даби

Страхотен успех за българския младежки спорт долетя от Обединените арабски емирства в четвъртък вечерта. Там, в столицата Абу Даби, се провежда световното първенство по смесени бойни изукства (ММА) за младежи.

С огромното си сърце, едно 15-годишно българче направи така, че в 18-хилядната „Мубадала арена“ да прозвучи химна, а трибагреникът да се развее на най-високото стъпало – това на победителя.

Пред погледа на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства – шейх Мохамед ибн Заид ал-Нахаян, Мартин Петков стана световен шампион при 15-годишните (младежи Б, според правилника на световната федерация по ММА – б.а.) по категоричен начин.

Тук може да проследите цялото видео от финалната битка на Мартин Петков пред погледа на шейха:

Отличникът от математическата гимназия в Стара Загора стигна до титлата в своята възрастова група и в кат. до 77,1 кг след убедителни победи над бойци от ОАЕ, Естония и Украйна.

Във финала, без да трепне, че се изправя отново срещу представител на домакините и че ще му се наложи да се бори пред очите на шейха, нашето момче показа завидно хладнокръвие и си заслужи златото.

В първи кръг Петков надигра Зайед Алхосани (ОАЕ), след което дойде ред на Герман Гилдеман (Ест), а след това последователно жертви на класата на българчето станаха Тимур Судак (Укр), който впоследствие остана с бронз и Салем Алхамуд (ОАЕ), който трябваше да се задоволи със среброто.

В това видео може да видите радостта на новия световен шампион и награждаването му в Абу Даби:

Мартин Петков е роден на 13-и април 2008 г. Възпитаник е на спортен клуб "Атила", където тренира смесени бойни изкуства през последните три години под ръководството на треньора Ивайло Георгиев. Преди това, още от 6-годишна възраст, Мартин се занимава с джудо.

"Марти изигра двубоите си изключително мъдро и зряло за възрастта си и съвсем заслужено е световен шампион. Поздравявам го и му пожелавам да запази постоянството и стремежа винаги да дава най-доброто от себе си", коментира президентът на федерацията по ММА Станислав Недков.

"Поздравления за неговите родители и личния му треньор Ивайло Георгиев за това, че са възпитали един скромен, но трудолюбив и устремен млад човек, който в една толкова ранна възраст вече е изграден като  почти съвършен боец", допълва Недков.

От това видео може да проследите отново полуфинала срещу украинеца Тимур Судак:

"Горд съм с теб, сине. Лятната ваканция за теб мина в двуразови тренировки, но ти си постави цел и я изпълни. Даде всичко от себе си. Сега имаш право на заслужена почивка и както си мечтаеше, ще изядеш една торта и един сладолед", написа във Фейсбук Йордан Петков – бащата на Мартин.

Според правилата на световната федерация, в битките при младежи под 18-годишна възраст не са позволени удари в главата. На световното в Абу Даби участват повече от 500 бойци от над 40 нации от целия свят.