на живо

България е едва №20 на световното по борба

Нашите останаха с три бронза и само една олимпийска квота

България е едва под №20 в класирането по нации на световното първенство по борба в Белград. Нашите национали завършиха с три бронзови медала и само една олимпийска квота за Париж 2024. Донесе я натурализираният украинец Семен Новиков в категория до 87 килограма при класиците.

Отличия заслужиха още дагестанецът Рамазан Рамазанов в 70 килограма свободен стил, както и Мими Христова в категория до 65 килограма при дамите. В Белград медали спечелиха общо 31 държави.

№1 в света е Япония с 12 медала, шест от които златни. Доминацията на Страната на изгряващото слънце се дължи почти изцяло на женската борба. Японки спечелиха шест от десетте дисциплини, а общо медалите при дамите са общо осем.

Иначе с най-много отличия завърши САЩ - 14, но само четири от тях са златни. Топ пет допълниха Киргизстан, Азербайджан и Иран.

Като бройка медали това е най-доброто представяне на България от пет световни първенства насам, но пък във всяко едно от тях страната ни имаше поне сребро, а в някои случаи и злато.

Именно борбата е най-щедро финансираният спорт у нас. Бюджетът на федерацията за 2023 г., отпуснат от Министерството на младежта и спорта, е 3.26 млн. лв.