на живо

България под заплаха да пропусне шахматната Олимпиада

Националите - жертва на липсата на адекватно финансиране заради абсурдна ситуация

България под заплаха да пропусне шахматната Олимпиада
 

България е под заплаха да пропусне 45-ата шахматна Олимпиада, която ще се проведе в Будапеща (Унгария) между 10 и 23 септември. Причината: липсата на адекватно финансиране заради абсурдната ситуация страната ни да има две паралелно признати федерации.

Субсидията от държавния бюджет отива при лицензираната у нас "Българска федерация по шахмат 2022" (БДШ 2022). Тя обаче няма право да организира международни участия, защото те са изключителен ангажимент на приетата за член на световната централа "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ), която няма право на публични средства, защото не разполага с национален лиценз.

Така се стига до невъзможност за финансиране на подготовката и участието на мъжкия и женския национален отбор за Олимпиадата. Президентът на БСФШ алармира за казуса и изпрати отворено писмо до премиера Димитър Главчев, служебния спортен министър Георги Глушков и медиите.

"За наша голяма изненада, това наше искане остава без отговор от страна на министър Глушков до този момент. Припомняме, че преди няколко месеца женският национален отбор постигна исторически успех като завоюва европейската отборна титла по шахмат в Будва, Черна гора. Тогава отборът беше изцяло финансиран от частни спонсори, без финансова подкрепа от държавата. За този си успех, българският женски национален отбор беше отличен с наградата "отбор на годината". Да оставиш европейски шампиони без държавно финансиране е абдикиране от законови задължения.", се казва в писмото.

"Поради липсата на държавно финансиране, двата национални отбора (мъже и жени) закъсняват с подготовката си за Олимпиадата, което може да доведе до незадоволителни резултати или дори до неучастие на шахматната олимпиада - пише в отвореното писмо от днес Милен Василев. - Уважаеми г-н министър-председател, уважаеми г-н министър на младежта и спорта, искрено вярваме, че този път държавата ще се намеси в интерес на българските шахматисти и ще подсигури тяхното участие на най-значимото международно състезание в нашия спорт - олимпиада. Надяваме се, че заедно ще намерим решение на възникналия проблем."

В края на март от ММС сключиха договор за финансиране с лицензираната за организиране на спортната дейност в страната БФШ 2022. Бяха одобрени нейни проекти на обща стойност 150 хил. лв., чието изплащане започна дори преди назначаването на служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев.

Тогава от БСФШ сезираха все още действащия спортен министър в оставка Димитър Илиев за потенциално неправомерно държавно финансиране "за организация, подготовка и участия на международна дейност и състезания и за заплати на треньори на национални отбори, без БФШ 2022 да има право на такава дейност".

Към днешна дата няма информация за евентуална проверка и резултат по сигнала.