на живо

България с три квоти за световното по спортна гимнастика

Йордан Александров, Кевин Пенев и Палома Спиридонова са сигурни за Антверп

Три индивидуални квоти спечелиха българските състезатели по спортна гимнастика за световното първенство (30 септември-8 октомври) в Антверп.

Визи за шампионата на планетата имат Йордан Александров, Кевин Пенев и Палома Спиридонова. Тримата си извоюваха правото да участват в шампионата на планетата след представянето си на европейското първенство в Анталия – Александров и Пенев завършиха 46-и и 47-и в многобоя при мъжете, а Палома е 46-а при жените.

"Това е успех за нас, защото е изключително трудно да се вземе тази квота за световно първенство“, сподели за БНР президентът на БФГ Красимир Дунев, който направи и равносметка за участието на българските състезатели на европейското първенство в Анталия.

"Амбициите и целта ни бяха съвсем други, но за съжаление не се получи това, което искахме. Имахме шансовете да попаднем и при мъжете, и при жените във финала на 24-те. Палома закъса два пъти на греда и за съжаление това не й позволи да попадне на финал.

Второто падане на града беше и треньорска грешка. Треньорът й каза да повтори упражнението и тя отново падна и от там загуби почти 2 точки.

Целта при мъжете бе 13-о място в отборното. Преди 2 години на европейското, също го имахме този шанс, но го пропуснахме. Сега бяхме много добре", допълни олимпийският вицешампион на висилка от Атланта 1996.

Следващото състезание за националите ни ще е Световната купа във Варна от 25 до 28 май.

"Палома Спиридонова, Никол Стоименова, Кевин Пенев, както и всички останали национали ще участват, защото им трябват стартове преди световното", завърши Дунев.