на живо

Българин с историческа победа в Световната купа на сабя (СНИМКИ)

Тодор Стойчев без конкуренция в Полша

Тодор Стойчев записа историческа победа в Световната купа на сабя при младежите на турнира в Сосньовец (Пол). Сабльорът ни се класира първи в конкуренцията на 178 състезатели от най-силните фехтовални нации.

Това е първа победа за България в мъжката фехтовка в състезание от подобен ранг от ерата Етрополски. Миналата година Тодор зае едно второ място в Световната купа при младежите, отново в полския град, но сега не допусна загуба и вдигна купата.

Стойчев, възпитаник на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, излезе от групите с четири победи и две загуби. Състезателят на фехтовален клуб „Свечников“ влезе в директните елиминации под N64 и в първия си двубой победи Антони Добровски (Пол) с 15:8. В срещата за място сред най-добрите 32 Стойчев се наложи над поставения под N1 в схемата Ахмед Хешам (Ег) с 15:13.

В следващия двубой българинът, пред погледа на президента на Българска федерация по фехтовка Величка Христева, победи Рарес Джордже (Рум) с 15:14. В срещата за място на четвъртфиналите сабльорът ни отново игра отлично и отстрани Реми Гарик (Фр) с 15:13. Последва победа с 15:12 над Крищов Кажор (Пол), което гарантира на Стойчев място на полуфиналите.

След това Тодор победи Мао Кокубо (Яп) с 15:13, а в срещата за трофея сабльорът ни се изправи срещу Дарий Лукашенко (Укр) и след изключително оспорвана игра спечели първото място с 15:14.

От останалите представители на България в турнира най-добре се представиха Виктор Филев, който се класира 40-ти, Христо Христов - 45-ти и Никола Господинов - 56-ти. При девойките Емма Нейкова завърши 15-та, а Ана Михайлова е 52-ра.