на живо

Без Едмонд Назарян на олимпийските игри

Стара травма спря бореца ни за последната квалификация

Едмонд Назарян отпадна от състава на България за последната олимпийска квалификация по борба, която ще се проведе в Истанбул (Турция). Така синът на легендата Армен Назарян няма да участва на Игрите в Париж през лятото.

Двукратният европейски шампион все още е с възпаление на стара травма. Вместно него в кат. до 60 кг на класическия стил ще излезе Недялко Петров, пети на европейското за мъже през 2018-а.

Дебют на подобен форум ще направи и Калоян Иванов, който ще стартира във вакантната от Кирил Милов кат. до 97 кг.

На тепиха при 77-килограмовите се връща Айк Мнацаканян, трети в света и в Европа. А при 67-килограмовите ще излезе Абу Муслим Амаев - двукратен бронзов медалист от европейски първенства.

В свободния стил в тежка кат. до 125 кг ще излезе Георги Иванов, който на предишната квалификация в Баку през април, дебютира при класиците, но не успя да спечели квота. По-рано този сезон европейският шампион до 23 г. стана първи на "Дан Колов" и спечели златния пояс.

При 74-килограмовите ще стартира Рамазан Рамазанов, трети в света и втори в Европа, а в по-горната кат. до 86 кг ще спори неговият брат Магомед Рамазанов, който от този сезон се състезава за България.

В своите категории олимпийските квоти ще атакуват опитните Георги Вангелов (57 кг), пети от игрите Токио 2020, и Микяй Наим, европейски вицешампион и носител на златния пояс "Дан Колов" от 2021-а.

При жените Юлияна Янева ще направи дебют в по-горната за нея кат. до 76 кг. През миналата година тя стана европейска шампионка при 68-килограмовите, а взе световната купа при 72-килограмовите през 2020-а.

Мими Христова ще направи нов опит да вземе виза в кат. до 68 кг. При 57-килограмовите ще стартира Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка, а Миглена Селишка, №1 в Европа от 2020-а, ще излезе при най-леките до 50 кг.

Първите трима във всяка категория взимат квоти, а между двамата бронзови медалисти ще има допълнителна среща.