на живо

Бездомникът, който размазва богаташите на шахмат

Малчуганът едва спаси живота си, докато бягаше от терористи

Танитолува Адеуми, 13-годишен бежанец от Нигерия, покори целия свят с нереалния си талант за шах.

Зад красивата усмивка на това сладко момче, което на 10-годишна възраст стана най-младият национален майстор на Америка, се крие изключително трогателна история.

Танитолува е живял в Нигерия до 2017 г. Смъртта е навсякъде около него. Семейството му напуска страната заради радикалната нигерийска ислямистка секта - Боко Харам, която убива и коли цивилни в селото на Тани.

Адеуми се влюбва в древната игра на седемгодишна възраст, в момента, в който започва да посещава основно училище в Ню Йорк. Това прави успеха му още по-голям. Момче, което за първи път се сблъсква с шахматна дъска и черно-белите фигури, успява да триумфира в националния шампионат само след една година. Побеждава децата на богаташите, които учат в частни училища и от години работят с частни инструктори по шахмат.

А, Тани почти е лишен от шанс да играе. Членството в клуба по шахмат е платено, затова се налага майка му да напише специална молба, за да бъде приет. Тя е до болка откровена, че синът й много обича играта, но просто нямат пари за членски внос и регистрационни такси. За щастие школата се вслуша в молбата ѝ и си осигури шампион!

Тани започва да взема безплатни тричасови уроци всяка събота в Харлем.

"Искам да стана най-младият гросмайстор в историята", каза това сладко момче пред New York Times.

Неговият треньор Ръс Макофски бързо осъзнава, че държи необработен диамант в ръцете си, така че стартира кампания в помощ на Тани и семейството му. Събраната огромна сума осигурява най-накрая сигурен покрив над главите на фамилията.

"За една година стигнахме до това ниво, изкачихме се до върха на шахматната маса и бяхме най-добрите от най-добрите, и то без финансовата помощ на семейството... Това не съм го виждал през живота си", каза Макофски по адрес на възпитаника си.