на живо

Бях миньор в Камерун и бездомник в Париж. Сега ми дайте Фюри (ВИДЕО)

Франсис Нгану - история за оцеляване на косъм и бягство към по-добър живот

 

Забележителното пътешествие на Франсис Нгану до върха е история за надежда, смелост, сила и характер. В събота 37-годишната легенда на ММА ще се изправи срещу най-голямото предизвикателство в кариерата си - боксов сблъсък срещу шампиона Тайсън Фюри.

Двамата ще се качат на ринга в Саудитска Арабия в сблъсък, който може да донесе 10 милиона евро по сметката на Нгану. Да, той никога не е участвал в подобно бляскаво събитие. Но не очаквайте Франсис да излезе уплашен срещу Циганския крал.

На железния боец се е налагало да преодолее далеч по-трудни изпитания в живота си. Например непосилния труд в пясъчните мини на родния Камерун за 2 евро на ден. Или периода му на бездомник в Париж. Това е история на битка за оцеляване.

Ранните години

Франсис е отгледан в Бати от самотна майка, която се разделя с баща му, когато той е на шест години. Мъжът е уличен боец, който често се забърква с местните банди. Когато е едва на девет, Нгану се присъединява към своя 11-годишен брат в пясъчните мини. Работата на невръстните момчета е да изгребват пясък на купчини, за да могат по-едрите работници да го нахвърлят в самосвалите.

През 1994 г. Франсис е запленен от световното първенство по футбол, на което между другото България играе на полуфинал. Но не заради самата игра, а по-скоро заради зрелището и атмосферата в САЩ. Така му лепват прякора Американчето. Като дете се подписва като Франсиско Нгану - намигване към Сан Франциско.

Семейството му притежава малък телевизор и той чака търпеливо всяка събота, за да получи още една доза от Америка - под формата на култовото телевизионно шоу на Дейвид Хаселхоф Knight Rider. Приятелите му мечтаят да емигрират във Франция, но той мисли на едро. Мисли само за Съединените щати.

От Африка до Европа

Пътят му към Статуята на свободата обаче минава през Париж и му отнема 14 месеца. Когато е на 26, потегля към Нигерия. Преходът е лесен заради отворената граница между двете страни. Проблемите започват при навлизането в Нигер, където му е необходима виза. Пробивът е възможен заради корумпираните полицаи и гранични служители. Ако ви хванат, трябва да платите подкуп или ще бъдете депортирани.

Тъй като не желае да пилее парите, които е спестявал цял живот, Нгану крие банкнотите къде ли не. Някои поглъща. Успява да се натъпче в пикап с още 25 души и прекосява пустинята Сахара на път за Алжир.