на живо

"Бях в шок. Нямах симптоми": Шесткратен олимпийски шампион е болен от рак

Британецът Крис Хой е един от най-великите колоездачи в историята

Британецът Крис Хой е един от най-великите колоездачи в историята. Той спечели шест златни и един сребърен медал от олимпийските игри в Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012.

Той спря със спорта през 2013 г. и се посвети на семейството си. За съжаление идилия е прекъсната от тежко заболяване.

47-годишният Хой обяви в Instagram, че е бил диагностициран с рак. От известно време е на лечение и химиотерапия и засега се чувства добре.

"Миналата година ми откриха рак, което беше голям шок, защото до този момент нямах никакви симптоми. В момента съм на лечение, включително химиотерапия, която за щастие протича много добре.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sir Chris Hoy (@chrishoy1)

Искам да изкажа искрената си благодарност на всички медицински специалисти за тяхната невероятна помощ и грижи. Заради моето семейство се надявах да запазя тази информация в тайна, но в крайна сметка бях принуден да споделя.

Въпреки че съм благодарен за цялата подкрепа, бих искал да остана насаме", каза Хой.

Независимо от диагнозата, той не може да живее без велосипед. Тренира всеки ден, което му помага да откъсне мислите си от болестта си.

"Оптимист съм, позитивен и заобиколен от любов, за което съм благодарен. Както можете да си представите, последните няколко месеца бяха невероятно трудни. В момента обаче се чувствам добре, карам колело и живея нормален живот", пише шотландецът.

Срещу името му стоят 11 световни титли, а до Игрите в Токио 2020 е най-успешният британски олимпиец в историята. Тогава той беше изпреварен от Джейсън Кени, който спечели седмо злато.

От 2008 г. Хой е рицар, след като спечели три златни медала на Игрите в Пекин.