на живо

Боксьорките се целят в рекорден брой квоти за Париж (ВИДЕО)

Игрите през 2024 г. може да се окажат последни за някои от най-именитите ни националки

Боксьорките се целят в рекорден брой квоти за Париж (ВИДЕО)

Ню Делхи, Краков, Париж. Такъв е пътят към голямата мечта на българските боксьорки - олимпийски триумф. Но преди триумфите, е време за тежки тренировки в София под наставленията на треньора на олимпийската шампионка Стойка Кръстева - Борислав Георгиев.

"На 9 януари се събрахме и няма да излизаме от лагерна обстановка до края на олимпийските квалификации, които ще свършат на 2 юли. Всички момичета имат шансове да се борят за квоти, говоря за четирите олимпийски категории. Сега сме се концентрирали за световното първенство, което е в края на март.", сподели пред bTV треньорът на националния отбор по бокс – жени.

В тима ни мечтаят за максималния комплект от 4 квоти за олимпийските игри в Париж догодина. Голямата битка за олимпийски квоти ще бъде в Краков на Европейските игри в края на юни, които са с еквивалент на европейско първенство. Боксьорките ни ще се опитат да спечелят рекордните за България при жените 3 квоти:

"Мечта е защо не и за четири? Имаме четири олимпийски категории, така че се надявам, че можем дори да изпълним програма максимум.", коментира Георгиев.

Преди квалификациите за Париж 2024 обаче на тима предстои световно първенство в Индия през март. Надпреварата във френската столица може да бъде и последната възможност за част от най-именитите боксьорки в националния отбор – Станимира Петрова, Севда Асенова и Светлана Каменова, да спечелят единственото отличие, което липсва в кариерите им - медал от олимпийски игри.

"Вече са достатъчно зрели, опитни. Имаха, за жалост, поражения във важните моменти. Светлана за малко да се класира за Рио. Знаете, Станимира равностойно в Токио. Мисля, че те, естествено, са фаворитките, най-опитните. Знаят, че няма да стане лесно. Трудят се достатъчно добре, че да вземат медали, дай Боже, от Париж.", спомня си треньорът.

Българският национален отбор ще подгрее участието на световното първенство с представянето си на най-стария боксов турнир в Европа – Купа Странджа в края на февруари.