на живо

Борба за всяка крачка (ВИДЕО И СНИМКИ)

Синът на световния и европейски вицешампион Владимир Дубов се бори с тежка диагноза

Борба за всяка крачка (ВИДЕО И СНИМКИ)
 

9 години непрекъсната рехабилитация. Борба за всяка крачка.

И шампионски дух.
По наследство.

9-годишният Владимир Дубов от Перник страда от спастична детска церебрална парализа, но има ген на победител. Той е син на шампион по борба. Влади носи името на своя баща – световният и европейски сребърен медалист за България Владимир Дубов. И също като него се бори. Но не на тепиха, а с тежката диагноза.

"Имал съм медали от големи първенства, по турнири съм се борил. Сега моят син е състезател. Неговата борба е да може да ходи, да му се оправят краченцата", обяснява бащата на Влади, световният и европейски вицешампион в свободния стил Владимир Дубов.

Синът му се ражда преждевременно в седмия месец, едва килограм и 600 грама, а по-късно е диагностициран с Детска церебрална парализа.

"Имах някаква надежда, че до 2-годишна възраст ще проходи, защото и нормално родени деца без патологии понякога да прохождат малко по-късно. Залъгваш се, малко или много искаш да вярваш", споделя майката на Влади Дина Дели.

Момчето прави първите си крачки след операция в Сърбия, малко преди да навърши 4 години, но ефектът е краткотраен. Следва нова операция за удължаване на ахилеса в клиниката в Горна баня, но без ефект.

През годините Влади посещава редовно рехабилитация, но за да има шанс да ходи самостоятелно, е необходимо трайно премахване на спастиката в долните крайници. Решението е операция в САЩ при светилото в тази област д-р Парк. Необходимата сума от почти 70 000 долара, непосилна за семейството на момчето, е събрана чрез дарителска кампания.

"Това много ме трогна. Аз все си мислех, че съм сама по този път. Искам да благодаря на всички, които ни помогнаха и се надявам Господ да им върне многократно“, казва благодарната майка, която не успява да скрие сълзите си.