на живо

Чуйте химна с Карлос Насар (ВИДЕО)

Българското чудо в щангите отвя конкуренцията на Евро 2024 в София

Чуйте химна с Карлос Насар (ВИДЕО)

Карлос Насар за пореден път доказа, че няма никаква конкуренция в Европа. Българският щангист грабна безапелационно титлата в категория до 89 кг на шампионата на Стария континент в София с двубой от 391 (176 кг + 215 кг) килограма.

При представянето си изумителният 19-годишен талант излезе в народна носия и вдигна на крака хиляди зрители по трибуните в "Арена София". Аплодисментите не стихнаха и когато Карлос остана по трико.

Той направи три успешни опита в изхвърлянето, като с последния - на 176 кг, счупи световния рекорд за юноши. Така още след първото движение той водеше с цели 6 кг пред своите съперници.

Доминацията му продължи и в изтласкването. Още с първия опит (208 кг) той си гарантира минимум сребърен медал в двубоя. След това с лекота покори 215 кг, а това значеше само едно - златен медал на родна земя. Карлос дори си позволи лукса да се откаже от последния си опит, за който беше дал чудовищна заявка - 224 кг, тоест световен рекорд.

Единственият реален конкурент на българското чудо - италианецът Антонино Пицолато, остана далеч назад с двубой от 380 кг. Така Насар, който наскоро се възстанови от тежка операция след срязан ахилес, даде отлична заявка за олимпийските игри в Париж по-късно тази година.

Титлата е четвърта за България от европейското в София. Преди това триумфираха Габриел Маринов, Ангел Русев и Божидар Андреев. Иван Димов остана със сребро, а Джан Зарков спечели бронз.