на живо

"Да не сме парцали!?" Без руски борци на олимпиадата

МОК покани 10 руски борци на Игрите, въпреки че 16 имат квоти

"Да не сме парцали!?" Без руски борци на олимпиадата
 

Руските борци, получили покана от Международния олимпийски комитет, отказват участие на Игрите в Париж, съобщи за агенция ТАСС източник от Руската федерация по борба (ФСБР).

Решението е взето след разширено заседание на Изпълнителния комитет на организацията, треньорския щаб на отборите и спортистите, получили индивидуални покани за олимпиадата.

Малко по-късно от Руската федерация по борба потвърдиха, че най-висшия спортен форум ще се проведе без борци от Русия, а решението е постигнато единодушно, информира агенция "Ройтерс".

"Ние не приемаме неспортсменския принцип на подбор, който Международният олимпийски комитет използва при съставянето на списъка на допуснатите спортисти, чиято цел е да подкопае принципа на единство в нашия тим", се казва в изявлението и се допълва, че МОК е дал зелена светлина за 10 борци, "от които шестима са далеч от статута на лидери на руските състави".

МОК покани 10 руски борци на Игрите във френската столица, въпреки че 16 имат спечелени квоти. Сред спортистите с покани липсваше двукратният олимпийски шампион Абдулрашид Садулаев, както и победителите от Игрите в Токио Заур Угуев, Заурбек Сидаков, Муса Евлоев и бронзовият медалист Артур Найфонов.

"Чакахме до последния момент МОК да следва пътя на здравия разум и да покаже своята отговорност, включително и за нашия спорт. Минахме през процеса на подбор и смятахме, че това ще бъде окончателното решение, но не", допълни президентът на руската борба Михаил Мамиашвили.

"Вчера имахме трудна дискусия. Групата негодници, които сега оглавяват Международния олимпийски комитет, унищожават световния спорт. Не им принадлежи, световният спорт не е измислен от тях. Те са временни работници и ще останат в паметта на световната общественост като разрушители", отбеляза ръководителят на ФСБР.