на живо

Държавата раздаде 110 000 лв. на спортистите (СНИМКИ)

Везенков, Григор Димитров и шахматистките със специални награди

110 000 лв. раздадоха Министерство на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор на най-добрите спортисти на България за изминалата година.

Отличени бяха всички български медалисти от световни и европейски първенства за 2023 г.

Специален гост на събитието беше премиерът Николай Денков.

"Днес сме тук да покажем нашето уважение и признание към хората, които прославиха България по света. Ние политиците, българските граждани, ви се възхищаваме и ще ви подкрепяме. Имате министър, който се чувства един от вас и прави всичко възможно да ви помага. Годината е олимпийска, стискаме палци, но преди това ще направим всичко възможно да ви подкрепим", обърна се Денков към спортния елит на нацията.

Първите три награди бяха за художествената гимнастика на България, която и през 2023 г. се отличи с медали от световните и европейски първенства.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, Камелия Петрова, Радина Томова, София Иванова и Рейчъл Стоянов спечели абсолютна европейска титла в Баку.

Освен това отличие те спечелиха отборните надпревари на Евро 2023 и планетарната надпревара във Валенсия.

Призове имаше още за Боряна Калейн и Стилияна Николова. Първата спечели абсолютна европейска титла в Баку, докато Николова завърши трета в многобоя на континенталния шампионат и стана отборна шампионка заедно с ансамбъла.

Сред наградените бяха още параолимпийците Християн Стоянов и Ружди Ружди, боксьорите Санимира Петрова, Хавиер Ибанес, Йордан Морехон и Светлана Каменова, борците Едмонд Назарян, Кирил Милов, Семьон Новиков, Юлиана Янева, Биляна Дудова, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова, стрелецът Кирил Киров, щангистите Карлос Насар и Иван Димов, фехтовачката Йоана Илиева, както и бадминтониските Стефани и Габриела Стоеви.

За финал връчени бяха и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Те отидоха при Спортист №1 на България Александър Везенков, най-добрият ни тенисист Григор Димитров и националния отбор по шахмат за жени, който триумфира с европейската титла в Будва.

Снимка: Lap.bg