на живо

Дейвид Фишеров: България ми даде всичко. Трябваше да ѝ се отблагодаря

Треньорският щаб на националния отбор по вдигане на тежести все още не е получил заплати, а до Тирана е пътувал на собствени разноски

Дейвид Фишеров: България ми даде всичко. Трябваше да ѝ се отблагодаря

С 8 медала, от които 5 златни се завърнаха у нас българските щангисти след европейското първенство в Албания. Сред тях беше и Дейвид Фишеров - австриец, който преди 3 години получи българско гражданство. С титлата си в кат. до 102 кг той е част от най-успешния роден тим на първенство на Стария континент от 35 години насам.

"Преди 3 години взех българското гражданство и оттогава работим с Иван Иванов за този успех. Длъжен бях да променя фамилията си. България ми даде всичко и трябва да ѝ се отблагодаря. Преди година почина дядо ми, той ми помагаше страшно много. Погледнах към небето и му благодарих. Пожелавам на всеки да чуе българския химн и да стъпи на най-високото на почетната стълбичка", заяви шампионът в предаването "Тази сутрин".

Фишеров е представител на пловдивската школа с треньор Борислав Налбантов.

Снимка: Lap.bg

Горд от постиженията е и треньорът Иван Иванов - олимпийски шампион от Игрите в Барселона през 1992 г. То обаче не скри и проблемите, съпътстващи тима. 

Българските щангисти не бяха получавали заплати до май, когато възнагражденията им бяха изплатени със задна дата. Треньорите обаче продължават да са без пари и в Албания са били на собствени разноски. 

Снимка: bTV

 "С това, което постигнахме, е очевидно, че сме от страните с традиции в този спорт. И се надявам да продължи да е така. Щангистите разбраха за какво иде реч, че това са документални неща, които трябва да се изчистят във времето. Аз и всички колеги сме им помагали финансово и морално само и само някой да не се откаже. Разбраха ни и резултатите са на лице.", заяви Иванов.