на живо

60 години от рекорда (ВИДЕО)

Спомените на щангиста Богомил Петров, вдигнал над глава 140 кг

60 години от рекорда (ВИДЕО)

Световен рекорд по вдигане на тежести за България. Това се случва преди точно 60 години на днешната дата, когато Богомил Петров изтласква и задържа 140-килограмова щанга. Рекордът е постигнат в баскетболната зала на стадион "Васил Левски".

84-годишният бивш спортист помни отлично дните, в които стига до върха на кариерата си. Четири денонощия преди това почти не мигва.

"И в деня – 17 май - отидох притеснен. Тренировките ми преди това не вървяха, чувствах се някак си неуверен. Но с влизането в залата и със заверяването вече, като докоснах щангата, изведнъж усетих лекота в движенията.", споделя легендата.

Първият му опит е с 2.5 кг над републиканския рекорд от 130, който също е негов – поставя го в Лондон 5 месеца преди световния.

"При втория опит отидох на рекордната тежест, но леко подцених обръщането – качването на щангата до гърди. Неуспешен беше. В трети опит още по-трудно стана, но преодолях ставането, изправих се на гърди и след сигнала на съдията повдигнах щангата, две секунди я задържах, международните съдии обявиха резултата за сполучлив опит и това беше световният рекорд. И изведнъж полетях във въздуха! Къде се събраха толкова много хора, и то предимно видинчани бяха."

В същия ден продължава с изхвърлянето и изтласкването и покрива норматива за 18-ата олимпиада в Токио.

Пeтров поддържа активна форма и до днес, предимно с планински изкачвания. Занимава се и с фотография, а заради множеството си изложби 6 пъти кандидатства за "Рекордите на Гинес". Засега безуспешно, но няма да се откаже и си го пожелава.

"Двехилядната изложба да бъде в Света гора, в манастира Зограф., разкрива Петров.

Освен 60 години от рекорда на Богомил Петров, тази година се отбелязват и 75 години от основаването на Видинската тежка атлетика.