на живо

„Здрави и силни“: Да развенчаем митовете за модерния детокс (ВИДЕО)

Белчо Христов в епизод 6: Детоксът не е дай сега да пием чайчета една седмица

„Здрави и силни“: Да развенчаем митовете за модерния детокс (ВИДЕО)

Българинът обича да е в крак с модата. Модерно е да се ходи на фитнес? Всички тръгваме на фитнес, но без треньор и без елементарна представа как да проведем тренировка без да си навредим.

Модерно е да се храним здравословно? Какво ще кажете да си направим един детокс? Само при изписването на думата „детокс“ в търсачката на Google ви залива море от информация, привличащи вниманието сайтове, „изгодни“ оферти с безплатни диети, плюс някоя билка, която видиш ли, способна е да ви прочисти организма в рамките на седмица.

Какво значи обаче детокс? И полезно ли е да се отслабва чрез подобни драстични методи? Ние даваме думата на нашия експерт в областта на здравословното хранене и правилната грижа за тялото – Белчо Христов.

„Детоксът не е дай сега да пием чайчета една седмица“, споделя водещият на седмичната дигитална рубрика на bTV „Здрави и силни“ и добавя:

„Детоксикацията е процес на изчистване от тялото на тежки метали като олово, арсен, живак. Детоксикацията обаче погрешно е налагана модерно като начин, с който да отслабнем след празниците, след Коледа и Нова година, след Великден, след преяждане“, разказва Белчо Христов.

Според него, гладуването под формата на модерния детокс, който в рамките на седмица би ни довел до задоволяващ резултат и загуба на тегло, когато стъпим на кантара, е вредно, опасно и може да нанесе трайни последици върху нашето здраве:

„Трябва да знаем, че ние в този процес на „детоксикация“ няма да изгубим мазнини. Мазнината остава непокътната. Губим мускулна тъкан, губим течности, губим електролити, но не и мазнини. Може да се стигне до последици върху сърдечната система, върху мозъчната дейност.“

Отслабването е съвсем друг процес. И той със сигурност не включва гладуването и пиенето на билкови чайове. Защото едно е човек наистина да има нужда да отърве тялото си от натрупани тежки метали в него, а съвсем друго е да сме се превърнали в човек, който се храни неправилно, страда от наднормено тегло, води обездвижен начин на живот и иска да започне отнякъде.

Това отнякъде със сигурност не се казва детокс, предупреждава Белчо Христов, а цялото видео, в което той развенчава митовете на този тип начин да губене на излишно тегло ви очаква в епизод 6 на „Здрави и силни“. Отговорите на още много интересни теми, които ви вълнуват ще откриете и на сайта belchohristov.com.

Ако вие не сте гледали предишните епизоди на „Здрави и силни“ с Белчо Христов, може да го направите тук:

Епизод 1: https://bit.ly/3wy3grY
Епизод 2: https://bit.ly/3kOilmQ
Епизод 3: https://bit.ly/3XZenWK
Епизод 4: https://bit.ly/3XJYAv6
Епизод 5: https://bit.ly/3kQUGSz